Gavin Long presenteerde zich als vrijheidsstrijder op internet

'Je moet terugvechten. Dat is de enige manier om een bullebak te stoppen.' Dit op sociale media geplaatste strijdmotto verklaart mogelijk het motief van de 29-jarige Afro-Amerikaanse ex-marinier Gavin Long die zondagmorgen het vuur opende op de politie in Baton Rouge, waarbij drie agenten om het leven kwamen en drie anderen gewond raakten.

Carlijne Vos
Politieagenten inspecteren de plaats delict in Baton Rouge, Louisiana. Beeld afp
Politieagenten inspecteren de plaats delict in Baton Rouge, Louisiana.Beeld afp

Maandag bleek dat Long op sociale media al langere tijd zijn woedde uitte over de discriminatie van zwarte Amerikanen. De uit Kansas City afkomstige Long, die zichzelf op internet presenteerde als vrijheidsstrijder en spiritueel adviseur, werd na de schietpartij zelf doodgeschoten. Hij was geheel in het zwart gekleed; het was zijn 29ste verjaardag.

Onder de naam Cosmo Setepenra plaatste Long al langere tijd berichten en filmpjes op internet waarin hij zijn verontwaardiging uitte over het geweld tegen zwarte Amerikanen. De moord op de vijf agenten in Dallas tien dagen eerder noemde hij om die reden 'terecht'. In zijn laatste bericht noemde hij de hardhandige arrestatie van demonstranten in Baton Rouge vorig weekend een voorbeeld van het onrecht tegen zwarte burgers.

De drie slachtoffers: Matthew Gerald, Montrell Jackson en Brad Garafola. Beeld afp
De drie slachtoffers: Matthew Gerald, Montrell Jackson en Brad Garafola.Beeld afp

Eervol ontslag

Zijn pagina's op onder meer Facebook en YouTube zijn inmiddels verwijderd, maar op lokale Amerikaanse media circuleren fragmenten waarin hij ook zijn woede uit over Arabieren en Indiërs. Die zouden net als blanken 'geen fuck om ons geven' en zwarten alleen maar uitbuiten.

Het Amerikaanse marinierskorps heeft zondag bekend gemaakt dat Long in 2010 als sergeant eervol ontslag heeft gekregen na vijf jaar dienst, waaronder een jaar in Irak. In 2011 is hij gescheiden van zijn vrouw, met wie hij geen kinderen had. Volgens The Guardian blijkt uit mededelingen op zijn sociale media dat hij vorig jaar langere tijd in Afrika verbleef.

Schutter Baton Rouge wilde onafhankelijke staat voor oorspronkelijke bewoners VS

De man die zondag drie agenten doodschoot in Baton Rouge, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Louisiana, was lid was van een organisatie die zich wil afscheiden van de Amerikaanse staat en federale overheid. Dit schreef schutter Gavin Eugene Long in 2015 in een aanvraag om zijn naam te veranderen.

Geest van gerechtigheid

In een recente video zou Long een mededeling hebben geplaatst die de aanslag van zondag mogelijk voorspelde. Daarin zegt hij vroeger weliswaar lid te zijn geweest van de radicale organisatie Nation of Islam, maar nu alleen te hebben gehandeld. 'Mocht er iets met me gebeuren...ik hoor bij geen enkele organisatie. Ik heb mezelf aangesloten bij de 'spirit of justice' (de geest van gerechtigheid, red). Dat is alles.'

Minister Loretta Lynch van Justitie, zelf Afro-Amerikaans, heeft de aanval in Baton Rouge ten zeerste veroordeeld. Ze heeft toegezegd dat federale agenten de stad in Louisiana te hulp zullen schieten om de orde te herstellen. Baton Rouge was een van de twee steden waar twee weken geleden onlusten uitbraken nadat een zwarte burger door de politie werd neergeschoten.

Lynch haalde maandag een bericht aan dat een van de vermoorde agenten, Montrell Jackson, vlak voor zijn dood op Facebook had geplaatst. De zwarte agent schreef dat hij moe was en teleurgesteld in vrienden en familie. 'Ik zweer dat ik van deze stad houd, maar ik betwijfel of deze stad van mijn houdt', schrijft hij refererend aan de scheve blikken die hij kreeg als hij zijn uniform droeg. 'Dit zijn moeilijke tijden. Zorg er alsjeblieft voor dat de haat jouw hart niet infecteert. Deze stad moet en zal beter worden.'

Een gemarkeerd kogelgat op de plaats van het misdrijf. Beeld epa
Een gemarkeerd kogelgat op de plaats van het misdrijf.Beeld epa
Meer over