Gatto snoept Vlamingen winst af

WAREGEM - Oscar Gatto is woensdag de opvolger van Niki Terpstra geworden als winnaar van de Belgische semiklassieker Dwars door Vlaanderen. De Italiaan van Vini Fantini won na een koude en regenachtige wedstrijd met klein verschil de sprint van de kopgroep, die pas vlak voor de eindstreep de ontsnapte Thomas Voeckler achterhaalde.

Voeckler was enkele kilometers daarvoor op de laatste helling van de dag gedemarreerd en leek op weg naar de zege. Maar op de aankomststrook in Waregem viel de Fransman plotselijng stil, waarna Gatto hem in de laatste meters alsnog voorbijsnelde, gevolgd door Borut Bozic en Mathew Hayman.

Niki Terpstra, de winnaar van vorig jaar, kwam in een achtervolgende groep als elfde binnen. De Noord-Hollander zat te ver achterin het peloton toen de kopgroep op de Knokteberg wegreed, waardoor hij niet op tijd kon reageren.

De renner van Omega Pharma kon even later wel de sprong naar de tweede groep maken, maar daarin kwam de achtervolging geen moment op gang.

'In dit soort wedstrijden moet je op elk klimmetje vooraan rijden', zei Terpstra na afloop. 'Op de Knokteberg zat ik niet goed en juist toen reden er een paar weg. Dat is erg frustrerend, want ik weet dat ik hier anders hoger had kunnen eindigen.'

Wel vertegenwoordigd in de voorste groep waren Terpstra's Belgische ploeggenoten Nikolas Maes en Stijn Vandenbergh. Die laatste was misschien wel de sterkste renner in koers, maar hij slaagde er desondanks niet in om op de steile Vlaamse heuvels bij zijn medevluchters weg te rijden.

Dat Omega Pharma met Maes pas op de vijfde plaats in de uitslag eindigde, kan de ploeg onmogelijk tevreden stemmen. Het team van Patrick Lefevere heeft met Mark Cavendish weliswaar een renner die het hele jaar door kan presteren, maar moet het voor de rest toch vooral van de voorjaarskoersen hebben.

Daarin is de oogst tot dusver mager, voor de beste klassiekerploeg van het peloton: Vandenbergh eindigde als tweede in de Omloop het Nieuwsblad en Sylvain Chavanel besloot Milaan-San Remo zondag met een vierde stek. De eerste overwinning in koers van statuur heeft Omega Pharma dit jaar echter nog niet binnen.

In Dwars door Vlaanderen had het team daarin verandering moeten brengen, vond Terpstra. 'Natuurlijk zaten we in elke ontsnapping mee en eindigen we met twee renners vooraan, maar dat is niet genoeg. Een koers van dit niveau hadden we vanaf het begin moeten domineren. En dat hebben we niet gedaan.'

Ploegleider Wilfried Peeters toonde zich wel tevreden over het presteren van zijn ploeg. 'Er had misschien iets meer ingezeten, maar aan de ijver heeft het vandaag niet gelegen', vond hij. 'We zaten vandaag in elke ontsnapping mee, dus in de breedte zijn we goed. Dat geeft voldoening voor de komende weken.'

undefined

Meer over