Gates verdedigt Windows voor Senaat

Oprichter en president-directeur van Microsoft Bill Gates is dinsdag begonnen aan een publicitair en politiek offensief om het computerbesturingsprogramma Windows te kunnen uitbreiden zonder overheidsbemoeienis....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

'Zoals u weet is een monopolist per definitie een bedrijf dat in staat is de komst van nieuwe ondernemingen op de markt tegen te houden en eenzijdig de prijzen te controleren. Microsoft kan geen van beide', aldus Gates op vragen van senatoren, die nadenken over de noodzaak om de software-industrie te reguleren. Hij betoogde verder dat de prijs van een gemiddeld pakket software is gedaald van duizend dollar in 1990 tot driehonderd dollar in 1998. 'Wij houden onze prijzen bewust laag. Waarom? Vanwege de concurrentie', aldus Mister Microsoft.

Volgens Gates, die in de zomer van 1992 een paar maanden in het Congres werkte als bode, heeft Microsoft geen monopoliemacht omdat het bedrijf maar 13 procent van de wereldwijde softwaremarkt binnenhaalt. Hij doelde daarmee op de ontwikkeling en handel in alle systemen, en niet alleen die voor personal computers.

Daar staat tegenover dat 95 procent van de pc's die vandaag de fabrieken uitgaan, software bevatten van Microsoft, inclusief internet-browser. Volgens Gates kan er iedere dag een jonge ondernemer opstaan die een prachtig product ontwikkelt, dat het einde van Microsoft inluidt.

De hele industrie, inclusief Microsoft, moet in alle vrijheid en ongehinderd door de overheid kunnen werken aan innovatie en marktvergroting. 'Als wij niet meer kunnen innoveren zullen wij in de kortst mogelijke tijd vervangen worden als marktleider', aldus Gates.

In zijn scherp geformuleerde verzet tegen overheidsbemoeienis vond hij zijn grootste rivalen, Scott McNealy van Sun Microsystems en James Barksdale van Netscape Communications, aan zijn zijde. McNealy en Barksdale verzetten zich tijdens de hoorzitting krachtig tegen mogelijke regulering. Zo krachtig zelfs dat de voorzitter van de Senaatscommissie voor Justitie, Orrin Hatch uit Utah, zich haastte te verklaren dat zijn commissie ook geenszins van plan is de snelst groeiende industrie van Amerika te dwarsbomen.

Maar McNealy en Barksdale vinden wel dat het ministerie van Justitie met de bestaande antitrustwetgeving in de hand veel daadkrachtiger moet optreden tegen Microsoft. Terwijl Gates uitlegde dat iedere computerbezitter binnen enkele seconden kan overschakelen van de ene op de andere Internet-browser, betoogden Barksdale van Netscape dat Microsoft zich in de praktijk gedraagt als AT & T en US Steel in de jaren zestig en zeventig. 'Wij denken dat Microsoft zijn monopoliepositie zal gebruiken om zich een weg te banen naar de bankwereld, kranten, kabel, Internetproviders, toepassingen, data-bankenbrowsers en noem maar op', aldus McNealy.

Over de hoofden van de senatoren heen riepen de rivalen van Microsoft het ministerie van Justitie op hard op te treden tegen Microsoft dat geprobeerd heeft Netscape, dat een populaire Internet-browser, maakt van de markt te vegen. Het departement heeft tegen Microsoft een rechtszaak aangespannen.

Meer over