Gastronomisch Nederland eet van een nieuwe kaart

AMSTERDAM - Het beste restaurant van Nederland staat nog wel in Zeeland, maar het is niet meer Oud Sluis van driesterrenchef Sergio Herman. Zijn koppositie in de nieuwste uitgave van restaurantgids Lekker is overgenomen door chef-kok Jannis Brevet met Inter Scaldes in Kruiningen.

Op plaats 2 en 3 van de Lekker-top-100 staan ook twee nieuwe gezichten: Boreas in Heeze en De Leest in Vaassen. Jonnie Boer van de Librije in Zwolle - vorig jaar nog op 3 - doet een stapje terug. Oud Sluis, dat negen jaar op 1 stond, komt niet meer in de gids voor. Chef-kok Herman sluit zijn restaurant eind dit jaar en gaat verder in Antwerpen.

De nieuwe top-10 kent twee nieuwkomers: de Lindenhof in Giethoorn op 8 en Pure C in Cadzand op 10. Het Maastrichtse Beluga - vorig jaar nog goed voor plaats 5 - is gezakt naar 99. Chef-kok Hans van Wolde kondigde onlangs aan dat hij een nieuwe, simpeler formule gaat voeren.

Hoogste nieuwkomer in de top-100 is Lucas Rive, de ex-kok van de Bokkedoorns, die onlangs voor zichzelf begon in Hoorn en binnenkomt op 22. Nieuw op 27 is Bridges, het restaurant van hotel The Grand in Amsterdam. Dat is vier plaatsen lager dan Ron Blaauw met zijn nieuwe Gastrobar. @Samhoud/Places, het nieuwe restaurant van tweesterrenchef Moshik Roth in Amsterdam, staat op 40. Karel V in Utrecht, Onder de Linden in Aduard en De Echoput in Hoog-Soeren zijn uit de top-100 verdwenen.

De nieuwe aanvoerder van de Lekker-top-100, Jannis Brevet, nam met zijn vrouw Claudia Inter Scaldes 12 jaar geleden over van Kees en Maartje Boudeling. Met Maartje in de keuken was Inter Scaldes uitgegroeid tot een van de klassieke toprestaurants van Nederland, goed voor twee sterren. Haar opvolger Brevet wordt al jaren getipt voor een derde.

Lekker zelf heeft ook een ingrijpende verandering ondergaan. De gids werd door Sanoma verkocht aan Pijper Media in Groningen. De nieuwe hoofdredacteur is Annelies Pijper, die onder andere wordt bijgestaan door oud-Telegraafjournalist Ton de Zeeuw en Mieke van Laarhoven, ex-hoofdredactrice van Allerhande, het gratis blad van Albert Heijn. Lekker is de restaurantgids die traditioneel het spits afbijt. De nieuwe Michelingids verschijnt op 25 november.

undefined

Meer over