Gastland Uruguay wint openingsduel van Copa

Maradona, Romario, Caniggia, Sanchez, Zamorano en Bebeto ontbreken, om welke reden dan ook. Het is tijd voor Ronaldo, Ortega, Tulio, Gallardo of Zuninho om zich te ontfermen over de erfenis van de Zuidamerikaanse voetbalvedetten op leeftijd....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Gastland Uruguay opende de tweejaarlijkse Zuidamerikaanse titelstrijd met een ruime zege: 4-1 op Venezuela. Inter Milaan-speler Ruben Sosa begon op de reservebank. In zijn plaats speelde de 24-jarige Marcelo Otero, die slechts één van de vele kansen benutte, in de 26ste minuut. Dat was al het tweede doelpunt, want spits Fonseca van AS Roma had al na een kwartier succes.

In het laatste kwartier scoorden Francescoli (strafschop) en Poyet, speler van Zaragoza. Sosa mocht het laatste kwartier meedoen, als vervanger van Bengoechea. Stalin Rivas van Venezuela werd tien minuten na rust door de Chileense arbiter Imperatore uit het veld gestuurd, na zijn tweede gele kaart.

Uruguay, tweevoudig wereldkampioen, is driftig op zoek naar herstel. Het land verloor veel prestige tijdens de laatste grote toernooien en ook het clubvoetbal is weggezakt. Op papier is de ploeg van Hector Nunez, wiens selectie voor precies de helft bestaat uit 'buitenlanders', vooral aanvallend sterk met de oud-gedienden Sosa, Fonseca en Francescoli. 'Het enige goede resultaat voor ons is de titel', zei Francescoli. 'Anders hebben we gefaald.'

Voor het toernooi liet de bond van Uruguay vier stadions voor in totaal veertig miljoen gulden opknappen. Daaronder is het Centenario-stadion, waar het eerste WK van 1930 plaatsvond.

Meer over