Weblog

Gastblog: Kiza's keuze uit de Afrikaanse pop

Muziek luisteren is goed voor je stemming en gemoedsrust, vindt de Congolese student politicologie Kiza Magendane. Hij onthult hier zijn top-6 van de Afrikaanse nieuwe popmuziek.
Volg hem ook op Twitter: @kizamag en blog: www.kizamagendane.tumblr.com

Kiza Magendane
De band Magic System Beeld ap
De band Magic SystemBeeld ap

Ooit willen kennismaken met Afrikaanse muziek maar geen idee waar je moet beginnen? Welk Afrikaans lied luister je bij welke gelegenheid? Dit is een gids naar iets moois.

1. Voor het feestgevoel: Magic System
Aan de top van deze lijst zet ik een nummer voor elk feest. Als iemand die beweert Afrikaans te zijn níet beweegt op dit nummer, moet je ernstig twijfelen aan zijn integriteit. Hoe kan iemand uit Afrika ten zuiden van de Sahara niet worden opgezweept zodra dit nummer op een feest wordt gedraaid?

De Ivoriaanse band Magic System schiep met Premier Gaou een Afrikaanse klassieker voor de eerste helft van de 21ste eeuw. Iedereen die wel eens naar een feest of discotheek gaat, moet dit nummer wel eens hebben gehoord. Het is een combinatie van simpelheid, helderheid en de tijdgeest.

Premier Gaou gaat over een jongen die wordt gedumpt, maar zijn ex wil hem terug zodra hij beroemd is. Hij weigert weer iets met haar te beginnen.

'Et on dit premier gaou n'est pas gaou oh
C'est deuxième gaou qui est niata oh ah'
('Ze zeggen dat de eerste gek geen gek is , het is de tweede gek die pas gek is.')

Dit nummer is daarom het eerste recente Afrikaanse nummer dat je eens zou moeten beluisteren. Het laat horen hoe dynamisch de Afrikaanse muziek is: een combinatie van externe invloeden en traditionele ritmes.

undefined

2. Voor optimisme: Iyanya

Het volgende nummer komt uit Nigeria en maakt alle Afrikaanse jongeren gek: op welk Afrikaans feest wordt dit nummer niet op het hoogste volume gedraaid?

De stoere Nigeriaanse zanger Iyanya heeft met Kukere een nummer gemaakt waar ik als Afrikaan trots op ben. Het is dan ook een nummer dat je moet luisteren als je je echt trots voelt en zin hebt om dat met een uitgebreid dansje te vieren.

'Kukere' betekent 'Maak je geen zorgen', en deze boodschap is terug te horen in het ritme van het nummer en in elk geluid. Alles aan dit nummer roept je op te gaan staan, vooruit te gaan en blij te zijn met wie je bent. Morgen is er weer een nieuwe dag. Het is nu meer dan ooit tijd om optimistisch in het leven te staan.

Dit soort nummers luister je nadat je een hoge boete hebt gehad, maar toch het gevoel hebt dat je niets hebt verloren. Luister naar Kukere als je blij bent, echt heel erg blij, en zin hebt om deze blijdschap in de muziek terug te horen.

3. Voor enthousiasme: Wizkid

Heb je over een paar uur een date of sta je op het punt iemand te versieren? Of heb je een sollicitatiegesprek waar je veel van verwacht? WizKid's nummer On Top of Your Matter is een gepast nummer om in de stemming te komen.

Heerlijke moderne Afrobeat waarin de Nigeriaan Wizkid de ouders van zijn meisje zegeningen toewenst, omdat ze zo'n mooie dochter hebben voortgebracht :

'Baby girl go and bless your mother, Baby girl go and bless your father'.

Hij vervolgt zijn charmante betoog met:
'I wanna please you my baby,
buy you everything you need,
I'm gonna bring you a car from Germany,
...I promise to give you love'

Luister naar het nummer als je lekker op dreef bent, zin in een dag hebt of gewoon lekker wilt genieten van een succesje in het vooruitzicht. Geniet van dit nummer als je onderweg bent naar een belangrijke bespreking, heel vroeg in de ochtend, op de snelweg richting Amsterdam of Groningen - zoiets in ieder geval!

4. Voor gevoel van dankbaarheid: Mafikizolo

Voor de nummer 4 van deze lijst duiken we het diepe zuiden in, naar een heel opmerkelijke muziekstijl: kwaito, de Zuid-Afrikaanse house, een combinatie van house met Afrikaanse invloeden. De legendarische Zuid-Afrikaanse band Mafikizolo heeft een nummer geproduceerd getiteld Nakupenda wat in het Swahili 'Ik hou van jou' betekent.

Enfin, combineer de woorden 'ik hou van jou' met de sterke beat en je ziet het volgende voor je:
Iemand die net wakker is en zijn maandsalaris is net binnen. Hij doet een paar traditionele danspasjes en is van plan bij de bloemist langs te gaan om voor zijn vrouw bloemen te kopen.

Luister naar dit nummer als je net bent afgestudeerd en je iedereen dankbaar bent voor de liefde die je hebt ontvangen. Heel simpel, dit nummer reduceert complexiteit tot eenvoud en vertolkt het geluk dat in kleine dingen te vinden is.

Luister naar dit nummer als je net een goede fles whisky hebt gekocht en je oude studiegenoten vanavond thuis bij je komen eten. Ja, proost, maak een paar bewegingen en zeg tegen elkaar 'Ik hou van jou, bedankt dat je er bent'.

5. Niet klagen maar dansen: Lino Versace

Deze boy heet Lino Versace, hij komt uit Abidjan, Ivoorkust, het land dat velen zich nog kunnen herinneren van een 'burgeroorlog'. Laat mij jullie politieke discussies besparen; het is tijd om te dansen.

Lino Versace speelt in een populaire Midden- en West-Afrikaanse muziekstijl: de Coupé decalé. Dit nummer gaat over stress vergeten, vooruit gaan en plezier hebben.

Hij zingt: 'Wij hoeven ons slechts te vermaken.'

Jeetje, ik hoef voor dit nummer niet heel veel te zeggen, maar misschien een weergave van wat Versace zingt:

'Le le le le le le danser (Dans), Le le le le le le bouger (beweeg)...' 'Problemen horen bij het leven, mijn vriend je hoef niet te klagen,
Het enige wat wij hoeven te doen is ons te vermaken.'

Nog geen duidelijk beeld? Luister naar dit nummer als je een zware week hebt gehad en je aan een dans toe bent. Dit nummer luister je met je leeftijdsgenoten op een verjaardagsfeest waar niemand zich schaamt om te dansen, ja, zo'n setting. Niemand denkt aan politieke conflicten, geen slachtoffer uithangen, het leven is er om van te genieten en te vieren. De boodschap van Lino Versace lijkt mij vrij helder: geen gezeik; dans, beweeg en heb plezier!

6. Voor verzoening en bezinning: Jose Chameleone

Er is geen twijfel mogelijk, Jose Chameleone (de artiestennaam van Joseph Mayanya) is de grootste muzikant van Oeganda. In Tubonge, misschien wel het beste Oost-Afrikaanse nummer van de afgelopen jaren, zingt hij: 'Ik zou er alles aan doen om jou alles te geven wat je nodig hebt, maar ik heb geen mogelijkheid om jou te vinden... als je een adres, telefoonnummer, facebook of twitter had ik jou kunnen opzoeken..'

Het verhaal achter dit nummer is dat Chameleone een oproep doet aan de rebellen van Joseph Kony om met de oorlog te stoppen en terug te keren naar huis.

Chameleone is groot geworden en verkoopt bijzonder goed omdat hij altijd muziek maakt met een verhaal waar de gewone bevolking van Oost-Afrika zich in kan herkennen. In Tubonge bewijst hij deze maatschappelijke functie door verzoenende taal te spreken naar een man die door de Amerikaanse en Oegandese overheid wordt gezocht. tegen wie in 2012 een wereldwijde campagne werd gevoerd en die door velen wordt gehaat.

Dit nummer luister je in de auto als je onderweg bent naar een vriend of familielid die je om allerlei redenen al lang niet hebt kunnen zien. Oefen alvast de volgende woorden uit het nummer:
'Wees bij mij welkom,
Laat mij voor jou lekker koken,
Laat mij mijn kinderen, mijn ouders en mijn vrienden aan jou laten zien
Laat mij jou mijn hart laten zien'.

Of luister het nummer gewoon als je thuis bent, met een lekker glas wijn zit en gewoon even zin hebt om je te bezinnen. Dit soort nummers worden beluisterd om de interne vrede en de totale rust ruimte te bieden. Een paar danspasjes mogen uiteraard niet ontbreken.

Meer over