Gaskraan Oekraïne even ‘dicht’

De Russische olie- en gasgigant Gazprom heeft vrijdag geoefend met het afsluiten van de gastoevoer naar Oekraïne. De op de Russische televisie uitgezonden operatie moest de druk opvoeren op het buurland om een vervijfvoudiging van de gasprijs te accepteren....

De Oekraïense autoriteiten verzetten zich tegen de prijsverhoging, die 1 januari zou moeten ingaan, en noemen deze een wraakactie voor de pro-westerse koers die het land heeft gekozen sinds de ‘Oranje revolutie’ in 2004. Ze verklaarden gisteren de zaak te willen voorleggen aan het internationale hof voor arbitrage in Stockholm, dat bemiddelt bij handelsgeschillen.

Op de Russische tv was gisteren te zien hoe in de controlekamer van Gazprom drie kranen werden gesloten, waarna computerschermen toonden hoe de gastoevoer naar Oekraïne daalde naar praktisch nul. De virtuele operatie – de gastoevoer werd niet echt gestaakt – was bedoeld om de Europese afnemers ervan te overtuigen dat als Oekraïne wordt afgesloten, dit hun gasleveranties niet in gevaar brengt – 80 procent van het voor EU-landen bestemde Russische gas loopt via Oekraïne.

Gazprom wil dat Kiev 250 dollar per 1000 m³ gas betaalt, terwijl de prijs nu onder de 50 dollar ligt. De wijziging moet een eind maken aan van de voorkeursbehandeling die het land als ex-Sovjet-staat genoot.

Het Russische gas, dat van levensbelang is voor de Oekraïense economie, speelt een grote rol tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van maart. President Joesjenko heeft geopperd het contract te herzien tussen de Oekraïense haven Sebastopol en de Russische Zwarte-Zeevloot. Rusland liet weten ook andere economische voordelen te schrappen die stammen uit de tijd dat Oekraïne nog goede banden had met Moskou. Beide landen zwijgen vooralsnog over hun machtigste wapen, de pijpleidingen in Oekraïne.

Meer over