Garzon: VN-onderzoek naar moorden Franco-tijd

De Spaanse oud-onderzoeksrechter Baltasar Garzon heeft maandag bij de Verenigde Naties aangedrongen op onderzoek naar de verdwijning van 150.000 Spaanse burgers tussen 1936 en 1951. Naar verluidt zijn zij gedood door troepen van Francisco Franco, de laatste dictator van Spanje.

De Spaanse oud-rechter Baltasar Garzon. Beeld reuters
De Spaanse oud-rechter Baltasar Garzon.Beeld reuters

'Na 75 jaar is het de hoogste tijd om te erkennen dat er iets vreselijks is gebeurd', zei Garzon. De voormalige rechter heeft eerder zelf onderzoek gedaan naar de moorden, maar werd in 2008 teruggefloten door de Spaanse justitie. Reden is dat in 1977 in Spanje een amnestiewet was aangenomen, waardoor het niet meer mogelijk was misdaden uit politiek oogpunt tot midden jaren zeventig te behandelen.

Onderzoek belet
VN-deskundigen concludeerden in september al dat de 'amnestiewet uit 1977 niet goed wordt geïnterpreteerd'. Dat zou onderzoek naar 'serieuze mensenrechtenschending' beletten.

Tijdens de burgeroorlog en de Francodictactuur (1939-1975) werden mensen op grote schaal vermoord, gemarteld en in kampen opgesloten. Franco kreeg alle macht in handen en regeerde zonder grondwet.

'Beangstigend'
'Ik vind het beangstigend dat het lot van Franco's slachtoffers en hun nabestaanden de Spaanse overheid niets lijkt te schelen', aldus de Spaanse ex-rechter. Garzon is bekend door een aantal geruchtmakende zaken die hij aanstuurde. Zo werd hij wereldberoemd door een arrestatiebevel tegen de Chileense ex-president Augusto Pinochet (1915-2006), toen die in oktober 1998 in Londen vertoefde.

Meer over