NIEUWSISRAËL

Gantz en Netanyahu gaan praten over eenheidsregering

De rechts-conservatieve premier Benjamin Netanyahu en oppositieleider Benny Gantz gaan praten over de vorming van regering van nationale eenheid in Israël. Beiden hebben er zondagavond mee ingestemd dat onderhandelaars van hun partijen “zo snel mogelijk” bijeen zullen komen.

De Israëlische oppositieleider Benny Gantz (l) en Bibi Netanyahu, premier. Beeld Reuters
De Israëlische oppositieleider Benny Gantz (l) en Bibi Netanyahu, premier.Beeld Reuters

Dat staat in een gezamenlijke verklaring.

Kort daarvoor had de woordvoerder van president Reuven Rivlin bevestigd dat het staatshoofd Gantz maandag wilde gaan vragen een kabinet te formeren. Uit de peiling onder de partijleiders bleek dat 61 van de 120 afgevaardigden in de Knesset van mening waren dat Gantz die opdracht moest krijgen.

Netanyahu (70) wordt verdacht van van corruptie. Zijn rechtszaak zou dinsdag beginnen maar is twee maanden uitgesteld wegens de coronacrisis. Critici menen dat de Netanyahu misbruik probeert te maken van de situatie om strafvervolging te ontlopen. Zolang hij de Israëlische premier is, kan hij niet worden veroordeeld. Na drie verkiezingen in een jaar tijd verkeert het land nog altijd in een politieke impasse en lukt het niet een coalitie te vormen.

Meer over de politiek in Israël
Wat stond er op het spel bij deze verkiezingen, de derde in een jaar tijd?

Premier Netanyahu was dolgelukkig met het plan dat de Amerikaanse president Trump in januari presenteerde, en dacht dat het hem op verkiezingsdag een extra zetje in de rug zou geven. Ironisch genoeg kon juist dit voorstel hem de meerderheid in de Knesset kosten: Arabische Israëliërs leken massaal te gaan stemmen, omdat ze bang zijn hun paspoort kwijt te raken.

Meer over