Gangbaar spul, niet moeilijk aan te komen

Op de Mega Platen & Cd Beurs in Utrecht lag afgelopen weekeinde het oeuvre van Bobby Prins naast dat van Sjakie Schram, bleek een single van de groep Normaal 85 gulden waard en organiseerde verzamelaar Roy Boessen een tentoonstelling over André van Duin....

WIE HET OP vinyl vastgelegde fundament van de Nederlandstalige popmuziek wil blootleggen, moet in Utrecht eerst de Verzamelaarsjaarbeurs Voorjaar '99 over. De hele beurs. En als je dan de postzegels en de munten, de stripboeken en de suikerzakjes en de dinky toys, de legerspullen en de vingerhoedjes en de pannensets emaille grijs gewolkt, afijn, als je dat dus allemaal gehad hebt, dan ben je bij de befaamde Mega Platen & Cd Beurs, met honderden stands waar langspeelplaten van Judas Priest of Barry Manilow voor vijf gulden per stuk te koop zijn en waar een ingelijste en gesigneerde mondharmonica van Pearl Jam-zanger Eddie Vedder * 1500,-. doet.

Boven de eerste de beste bak met 'Nederbeat/pop' kan het noteren beginnen. Bob Smit en het Duke City Sextet 'o.l.v. van Jan Bijlaart': Ik heb me weer vergist en Zul je altijd aan me denken. Gelijk daarachter Willy Alberti met Ik heb 't geluk besteld en Ros'marie. Daar weer achter: drie exemplaren van Willeke Albertis Mijn dagboek. Mooi, mooi, mooi. Een rijzige vijftiger die met twee vingers door de bakken met singles loopt, wordt op de schouder getikt door een bekende. 'Hee, pik! Ik dacht dat jij niet in Willeke deed?'

Verderop blijkt handelaar Jeroen Goossens opvallend gesorteerd in het Nederlandstalige genre. Vooral de collectie Normaal-singles springt in het oog. 'Overgenomen van een verzamelaar', zegt Goossens. Het mag wat kosten. Ik bun moar een eenvoudige boerenlul doet 65 gulden, het curieuze Hels as 'n jagdhond (b-kant: 't Is kloot'n hier) moet twee tientjes meer opbrengen.

Graaien in de bakken van Goossens is een feest. Tony Bass (Bij ons staat op de keukendeur) en Sjakie Schram (Tante Mien, mag ik je poesje even zien?) staan gebroederlijk naast Rocco Granata (Noordzeestrand) en Bobby Prins, die nog nooit een topveertig-hit had, maar zo te zien toch een imposant oeuvre wist op te bouwen.

Ook te koop, bij Goossens en elders op de beurs: tientallen singles van André van Duin. 'Gangbaar spul, niet zo moeilijk aan te komen', zegt Roy Boessen, gerenommeerd André van Duin-collectioneur. Boessen is in Utrecht omdat hij zijn verzameling twee dagen op de beurs mag tentoonstellen, samen met de André van Duin-platenhoezen uit de collectie van Robert van Esseveld. Dus daar staat ie, Boessen, achter een vitrine met Dik voor Mekaar-maskers, de oranje Flip Fluitketel-fluitketel, een paar boeken en een fles André van Duin-wijn ('Grand Cru Drole').

'Halverwege de jaren zeventig was ik al gek van hem', zegt Boessen. 'Dat begon met het carnaval van 1976, toen ik verkleed ging als Willempie.' Uit een tas diept hij twee foto's op van latere carnavalsfeesten: een polaroid waarop hij in een lange jas gekleed gaat terwijl hij bloemkolen onder beide armen klemt, en een foto waarop hij figureert als Flip Fluitketel. Vroeger waren het vooral 'de typetjes' waar hij voor viel. Hij is nu 29, en intussen heeft hij André van Duin ook als zanger leren waarderen.

Een kartonnen reclamebord waarop Van Duin, afgebeeld op ware grootte, zijn album 25 jaar André van Duin presenteert, beschouwt Boessen als het pronkstuk uit zijn collectie. Waar hij ook erg trots op is: een single van oranje vinyl met op de ene kant Nederland die heeft de bal en op de andere kant We gaan naar Rome toe. 'Heb ik heel wat platenbeurzen voor afgelopen', zegt Boessen. 'Honderden singles heb ik uit het hoesje moeten halen. Steeds maar weer gewone zwarte plaatjes. Toen ik eindelijk die oranje tegenkwam, heb ik mezelf wel even in mijn arm moeten knijpen.'

Een vrouw vraagt Boessen of hij weet of Van Duins De zenuwpees (1972) misschien ergens tussen die honderdduizenden singles en lp's op de beurs zou kunnen liggen. 'Dat zal niet zo lastig zijn', zegt Boessen. 'Moet u letten op een roze hoesje, daar staat ie op met een telefoon in zijn hand.' Hij heeft een lijst uitgetikt met de André van Duin-hebbedingen waar hij zelf nog naar op zoek is. Dit weekeinde heeft hij er toch maar weer mooi twee van kunnen doorstrepen.

Meer over