Gamesvan onderuit de zak

Hij heeft een repertoire dat schreeuwt om karaoke, en toch was er nog geen meezinggame van Robbie Williams. Dat maakt Nordic Games goed met We Sing: Robbie Williams (Wii, ¿ 37). Tot vier man tegelijk kunnen mee croonen met 25 hits (en videoclips) van het Britse popidool, inclusief zijn nieuwe single Shame. Spelers scoren extra punten als ze de hoogste noten weten te raken. De meester zelf geeft zangles.


Meer muziekhelden laten zich imiteren op U Sing 2 Popstars Edition (Wii, ¿ 36). Met de tv-show heeft het spel weinig te maken, behalve dat er nummers op staan die bij de talentenjacht van SBS6 te horen zijn geweest. Gelukkig prijken naast mindere goden van vaderlandse allure (Gerard Joling, BlØf) ook Lady Gaga en Rihanna in de lijst met 35 meezingers.


So you think you can dance? Voor wie vocaal twee linkerstembanden heeft, zijn er liefst drie danssimulatoren verschenen. Dance Paradise (40 songs, 44 ¿) en Dance Central (32 liedjes, ¿ 40) zijn uitgebracht voor de Xbox 360 en maken gebruik van Kinect, de kijk-eens-mama-zonder-afstandsbediening-technologie van Microsoft. Just Dance 2 (44 nummers, ¿ 37) is exclusief ontwikkeld voor Nintendo's Wii.


De basisopzet heeft dit danstrio gemeen: voetjes van de vloer als de poppetjes op het beeldscherm dat ook doen. Dance Central ziet er het meest gelikt uit. Dat spel zegt in negentig choreografieën de speler liefst 600 (!) dansbewegingen bij te brengen. Bij Dance Paradise kan de speler met zijn Xbox-avatar (schermpersonage) de dansvloer op. Just Dance 2 heeft als extraatje een 'Just Sweat'-modus, om zo veel mogelijk calorieën te verbranden.


Vocaal én motorisch achtergestelde gamers kunnen hun muzikale lusten botvieren met DJ Hero 2 (PlayStation 3, Xbox 360, Wii, ¿ 68), ook wel de Tijs Michiel Verwest-simulator genoemd. DJ Tiësto is namelijk een van de dancekoningen die zijn evenbeeld heeft geleend aan deze game. Activision levert er een namaakdraaitafel bij, met kleurige knoppen en een schuifregelaar die de speler op het juiste moment moet beroeren. Muzikale aanleg is een pre, maar een perfecte reactiesnelheid levert meer punten op. De speellijst beslaat 85 mixes van bijna honderd songs van 85 artiesten. Behalve DJ Tiësto geven dj's Deadmau5, Qbert en David Guetta virtueel acte de présence.


Majin and The Forsaken Kingdom (Playstation 3, Xbox 360, ¿ 47) is een game die bij een film lijkt te horen, maar dat is niet het geval. Het sprookje van een mens die een pact sluit met een reusachtig fantasiewezen met magische krachten staat op zichzelf. De speler bedient Tepeu, een jonge dief, en via hem de gigantische Majin. Handig in vechtpartijen en bij grote vijanden. Samen trekken Tepeu en de Majin erop uit om een in duisternis gestort koninkrijk te redden. De combinatie van slimme held en onverschrokken dommekracht is eerder vertoond in games, maar hij wordt in Majin met liefde hergebruikt, in een betoverend decor. Speel de game met de Engelse geluidsband. Die is naatje, maar de Nederlandse stemmen zijn nog beroerder.


Professor Layton is het antwoord van Nintendo op de legendarische Engelse speurneus Sherlock Holmes. De Verloren Toekomst (Nintendo DS, ¿ 40) is het derde avontuur gebaseerd op dit personage. Layton reist hierin tien jaar vooruit in de tijd, om de raadselachtige verdwijning van een premier en de uitvinder van een ontspoorde tijdmachine te ontrafelen. Layton gaat niet alleen op pad: zijn dr. Watson heet Luke Triton, een jonge, toegewijde leerling met bijna even grote gave tot deductie als zijn meester. De Verloren Toekomst zit net als zijn voorgangers tot de nok toe gevuld met raadsels, breinbrekers en (leg)puzzels - 165 stuks in totaal - die aanwijzingen voor het duo bevatten.


Microsoft en Sony zijn dit jaar de strijd aangegaan met Nintendo, dat de markt voor de af-en-toe-gamers veroverde met de Wii. Sony bleef met de Move dichtbij de Wii: een toverstokje dat de bewegingen van de speler volgt. Microsofts Kinect maakt op een verbluffende wijze een afstandsbediening helemaal overbodig. Beide fabrikanten Elk kan met een handvol games nog niet opboksen tegen de catalogus van de Wii (230 titels), maar het begin is veelbelovend. Microsoft levert bij de Kinect-camera (¿ 139) meteen het beste spel, Adventures. Op het schijfje bij de PlayStation Move (¿ 58) met negen demonstratiespellen ontbreekt de mafste Move-game: Kung Fu Rider (¿ 35). Daarin probeert een detective (of zijn secretaresse) uit de handen te blijven van de Chinese maffia, op alles wat maar van een helling kan rollen. Microsoft en Sony maakten voor hun bewegingsgevoelige bediening ook elk een tamagotchi-kloon (de digitale huisdiertjeshype uit de jaren negentig). Voor de Move is er EyePet Move (¿ 27) met een aapachtig wezentje dat kunstjes kan. Met Kinectimals (¿ 40) voor Kinect kun met je tijgertjes en leeuwtjes stoeien.


Als de spelletjesverzamelingen Hasbro Familie Spellen Avond 2, Pac-Man Party en Wii Party tegen elkaar zouden spelen, zou de laatste titel het wat omvang betreft met flinke voorsprong winnen. Nintendo bundelt in Wii Party (Wii, ¿ 43) liefst 80 (mini-)spellen. Pac-Man Party (Wii, ¿ 36) telt er 45, Hasbro (Wii, ¿ 18) biedt er 5. Dat zijn bij die laatste ook nog eens spellen waarvan de bordversie vermoedelijk nog ergens op zolder rondslingert. Je zou de digitale versie in huis kunnen halen omdat je nu eenmaal alles op tv wilt spelen of omdat je het beu bent dat houten organen van Dr. Bibber steeds zoekraken, of de schijfjes van 4-op-een-rij. Pac-Man Party is een logischer alternatief voor een avondje ganzenborden. Deze collectie heeft weinig van doen met de originele bolletjes-slikkende Pac-Man, die dit jaar 30 jaar bestaat. Wii Party is de beste bundel gezinsvermaak van de drie, hoewel ook hier games tussen zitten die heimwee naar de sjoelbak aanwakkeren.


Een vierde minispelletjescollectie, als enige met een plot, is Raving Rabbids: Travel in Time (Wii, ¿ 34), het vierde avontuur rond de krankjorume konijnen die ooit een bijrol speelden in de Rayman-games (niet te verwarren met de Surinaamse komiek). Twintig behendigheidsproeven moeten de konijnen afleggen, terwijl ze in een wasmachine door de eeuwen heen reizen. Niet alle games zijn geslaagd, maar de boerende rabbids (hun enige dialoog: Bwaaah!!) maken een hoop goed. En passant schoppen ze de geschiedenis in de war en ontdekken wij waarom de Mona Lisa écht lachte.


De 23ste James Bond-film laat op zich wachten tot eind volgend jaar of 2012. Fans van 007 kunnen de tijd doden met liefst twee nieuwe spellen. Goldeneye 007 (Wii, ¿ 35) is een waagstuk, want een gemoderniseerde versie van een titel die in 1997 verscheen en algemeen als een mijlpaal in de gamegeschiedenis wordt gezien. Grafisch heeft Goldeneye een make-over ondergaan en de bediening is geschikt gemaakt voor de Wii. Voor de rest is bijna alles hetzelfde gebleven. Wel is de Bond van toen (Pierce Brosnan) vervangen door zijn opvolger Daniel Craig.


Craigs evenbeeld dendert ook over het scherm in Blood Stone (Xbox 360, PlayStation 3, pc, ¿ 35), de tweede, filmvrije 007-vertolking. Ook zangeres Joss Stone is in het spel te zien, als Bond-liefje dat in Monaco op een akelige manier aan haar einde komt (zoals alle amoureuze relaties in de jongste Bond-films rottig aflopen). Het meest memorabel in Blood Stone zijn de achtervolgingen per auto, wat een veeg teken is, ook omdat die fragmenten in een vloek en een zucht over zijn. Het spel laat zich wel eenvoudig bedienen, mede dankzij iets dat 'focus aim' heet. Daarbij vel je met een enkel schot een hele bende boeven.


Alle prijzen zijn de laagste prijzen gevonden op KIESKEURIG.NL en zijn exclusief verzendkosten.


Geen mascotte die meer is gemaltraiteerd dan Sonic van gamesuitgever Sega. Het bedrijf liet zijn blauwe, stekelige vaandeldrager (geboren in 1991) de laatste jaren opdraven in een trits van middelmatige games. Met Sonic Colours (Wii, DS, ¿ 32) lijkt het tij voor de antropomorfe egel op rode gympen eindelijk te keren. Perfect is het allemaal nog niet, maar nieuwe elementen maken dit dertiende Sonic avontuur beter verteerbaar. Zoals de Wisps, wezentjes die Sonic superkrachten geven als hij ze bevrijdt uit handen van zijn aartsrivaal Dr. Eggman. Colours betekent uren klimmen, klauteren, springen en vooral rennen. Zo hard dat de egel door de geluidsbarrière gaat.


Meer over