Gamers eisen nieuw einde spel

AMSTERDAM - Geen lezer die het in zijn hoofd zou halen om van A.F.Th. van der Heijden te verlangen dat hij het einde van een roman herschrijft. Steven Spielberg zou gruwen van de eis om een versie van Jaws waarin de haai wint. Bij games ligt dat anders.

BioWare, een van de belangrijkste ontwikkelaars van dit moment, is gezwicht voor kopers die ontevreden zijn over de afloop van Mass Effect 3. Dat is het laatste deel van een sf-saga over de strijd tussen de mensheid en een boosaardig buitenaards ras.

Mass Effect 3 verscheen twee weken geleden. In een dag werden er wereldwijd 3,5 miljoen exemplaren verkocht. Die kopers bleken niet allemaal blij met liefst drie scenario's die het spel biedt.

Klagers begonnen een petitie op Facebook en zamelden geld in om een ander einde te eisen. Veertigduizend spelers sloten zich aan en doneerden samen 45 duizend euro. Die gaat naar een goed doel. Geschrokken heeft BioWare de fans verbeteringen beloofd. 'Het is ongelooflijk pijnlijk om van onze trouwste fans te horen dat de einden van de game niet aan hun verwachtingen voldeden', zegt BioWare-directeur Ray Muzyka. 'Onze eerste reactie is ons werk verdedigen, maar uit respect voor onze fans moeten we alle kritiek nederig aanvaarden.'

Hoe BioWare dat gaat aanpakken is onduidelijk. Games zijn de enige kunstvorm waaraan de makers later nieuwe content kunnen toevoegen. Maar niet eerder is de afloop op zo'n manier ingrijpend gewijzigd. Vakgenoten klagen dat BioWare zijn artistieke integriteit te grabbel gooit.

De opstellers van de petitie vermoeden dat BioWare Mass Effect 3 heeft ingekort, om de ontbrekende verhaallijnen als extra content te verkopen. De twee eerdere delen werden juist alom geprezen, omdat elke beslissing van de speler de afloop beïnvloedt.

undefined

Meer over