Weblog

'Gamen kan straks alleen nog online'

Moet je pc of console altijd online zijn als je een game speelt? Die discussie is niet nieuw, maar wordt wel steeds actueler. Ooit zal vrijwel elk spel een internetverbinding vereisen. Niks mis mee, maar niet te snel graag.

Thomas van der Kolk
© Colourbox Beeld
© Colourbox

Robert Bridenbecker van uitgever Blizzard Entertainment kondigde enige tijd geleden aan dat het spelen van de game Diablo III een continue internetverbinding zal vereisen. Hij kreeg daar veel negatieve reacties op vanuit de gamersgemeenschap. Onlangs toonde Bridenbecker zich verbaasd over die reacties. Wat hem betreft is het in het huidige technologische tijdperk niet meer dan logisch dat je voor games online moet zijn. Maar heeft hij wel gelijk?

Voordelen
Voor een groot deel wel. Want de voordelen van het online zijn is duidelijk: je kunt automatisch de laatste updates en patches binnenhalen, en het spel wordt automatisch gesynchoniseerd met dat van andere spelers. Ook het online bijhouden en verspreiden van persoonlijke statistieken wordt steeds populairder. En wie liever in zijn eentje speelt, kan dat ook online gewoon doen.

Toch zitten er wat haken en ogen aan. De voornaamste: een haperende internetverbinding maakt het spelen van de game wel erg lastig, zoniet onmogelijk. In Nederland is dat probleem niet zo groot, omdat relatief veel mensen hier een goede breedbandverbinding hebben. Maar dat is lang niet in elk land het geval. Daarnaast wordt het een stuk lastiger om met je laptop onderweg of in de tuin te gamen.

World of Warcraft
Het is niet vreemd dat Blizzard aankodigt dat een game alleen online te spelen zal zijn: het is namelijk ook de uitgever van de populairste online-game ooit: World of Warcraft. Maar Blizzard is niet de enige: steeds meer uitgevers komen met dergelijke voorstellen. Zo wilde Ubisoft eerder al games als Assassin's Creed II en Splinter Cell: Conviction alleen online beschikbaar maken. Alleen was het tegengaan van piraterij hier de belangrijkste beweegreden. Na veel kritiek zag Ubisoft uiteindelijk af van het plan.

Toch lijkt het me duidelijk dat we steeds meer die kant op gaan. Ooit zullen vrijwel alle games alleen online te spelen zijn. En dat is geen slechte ontwikkeling: wie van games houdt zal zelf ook wel zorgen voor een goede verbinding. Het is alleen te hopen dat die ontwikkeling niet te snel zal gaan. Maar dat verwacht ik ook niet. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Nintendo. Dat is op het gebied van online gaming nog niet bepaald vergevorderd. Er is dus nog hoop voor de gamer met een slechte internetverbinding.

Thomas van der Kolk

Meer over