Game Piet

Wat geven we op 5 december aan het gamende kind? Peter van Ammelrooy bespreekt nieuwe games.

Lachend asfalt

De jeugd van tegenwoordig heeft minder op met de auto, constateerde de economieredactie van de Volkskrant afgelopen zaterdag. Geldt dat ook voor autoraces? Dat verklaart wellicht de cartoongame die is gemaakt van het bloedserieuze Formule 1-circus. In F1 Race Stars stappen de strip-evenbeelden van grootheden als Alonso, Vettel en Hoshihara in een kart om elkaar op een fantasiecircuit achterna te zitten.

Kiri Hoshihara? Die naam zegt u als F1-fanaat niets? Dat kan: er doen ook twee denkbeeldige teams in F1 Race Stars mee, met elk een vrouwelijke coureur - om het onderscheid met het testosteronspektakel van de Formule 1 nog groter te maken.

Meer cartooneske capriolen op ­het asfalt in LittleBigPlanet Karting, met Sackboy en zijn kameraden uit de ­LittleBigPlanet-games. In Sonic & ­All-Stars Racing Transformed trappen alle helden én schurken uit de avonturen van Sonic het gaspedaal door de vloerplaat. Waarom 's wereld snelste (en blauwste) egel eigenlijk in een race-auto stapt, is een raadsel. In al zijn andere games gaat Sonic namelijk te voet door de geluidsbarrière.

In elke game kunnen coureurs tegenstanders van de wijs brengen met raketten, schokgolven en andere middelen. F1 Race Stars blijft het dichtst bij de realiteit.

LittleBigPlanet doet er een schepje bovenop. Sonic giert het vrolijkst uit de bocht, met circuits door lavagrotten en vliegende auto's. Geef toe: daar zou dat moeizame geploeter over de Nürnburgring enorm van opknappen - vooral bij de jeugd.

F1 Race Stars (3+; PlayStation 3, Xbox 360, €37; pc, €26)

***

LittleBigPlanet Karting (7+; PlayStation 3, €53)

***

Sonic & All-Stars Racing Transformed (7+; pc, €18; 3DS, Vita, PlayStation 3, Xbox 360, €32; Wii U, €39)

***

Symbolisch gebaar

Het regent nog niet echt aan titels voor Kinect, twee jaar nadat Microsoft de imposante gebarenvertaler voor zijn Xbox 360 heeft uitgebracht. De techniek werkt het best bij games die om een niet al te precieze bediening vragen. Dat zie je bij Fable: The Journey, waar het nogal eens misgaat. Wie in die beperking een uitdaging ziet, krijgt een plezierig sprookjesverhaal voorgeschoteld, doorspekt met typisch Britse humor. Wie over een ruime woonkamer beschikt maar een sixpack ontbeert, is er Nike+ Kinect Training. Dat belooft een op maat gesneden fitnessprogramma, waarmee sporters elkaar ook online kunnen opjutten. De beste Kinect-titel van het jaar blijft Kinect Rush, een bundel mini­games met personages uit de Pixar-films.

Fable: The Journey (12+; €26)

***

Nike+ Kinect Training (3+; €40)

***

Kinect Rush (7+; €19)

*****

Kale killer

Voor een huurmoordenaar die liefst onopgemerkt toeslaat, gaat Agent 47 behoorlijk opvallend gekleed. Ook de streepjescode die in de nek van zijn kale kop staat getatoeëerd, zou iemand toch een keer moeten opvallen. De serie Hitman keert na een absentie van zes jaar terug op het computerscherm. De formule is in Absolution gehandhaafd. Er zijn vele manieren om een doel te bereiken, maar stil en onzichtbaar hebben

de voorkeur. De bediening is wat meer afgestemd op beginnelingen, maar voor veteranen is er nog volop uitdaging. Zoals de confrontatie met een eskader zwaar bewapende nonnen.

Hitman Absolution (18+; pc, €30; Xbox 360, PlayStation 3, €40)

***

Tijdreiziger

Handig, zo'n tijdmachine. Na drie afleveringen in de Europese Renaissance springt Assassin's Creed vooruit in de tijd en belandt in het Amerika van de 18de eeuw. We kruipen ook in de huid van een nieuwe held, de half Brit, half indiaan Connor Kenway. Deze assassin (een schimmige, middeleeuwse huurling) draagt hetzelfde pak als de personages uit de vorige delen van vier eeuwen eerder. Niemand die in koloniaal Boston denkt: gek. Het is maar een detail in een opnieuw spannend avontuur rond het menselijke equivalent van het Zwitsers zakmes. Een vindingrijkere moordmachine moet nog worden geboren.

Assassin's Creed III (18+; pc, €32; Xbox 360, PlayStation 3, €46; Wii U €54)

*****

Beste Bond

Puristen menen dat er sinds Golden­eye geen fatsoenlijke James Bond-­game meer is verschenen. Dat was in 1997. 007 Legends gaat die Golden­eye-gelovigen niet bekeren. De game haalt nergens het niveau van Skyfall, Bonds jongste bioscoopavontuur of zelfs maar de beroerdste 007-film. Maar fans van Daniel Craig komen ruimschoots aan hun trekken. Zijn virtuele evenbeeld neemt de plek in van vijf voorgangers in fragmenten uit hun films. Een zesde spelonderdeel, gebaseerd op Skyfall, moet je eerst downloaden. Memo aan de puristen: zoek in de aanbiedingenbak naar GoldenEye 007, de redelijke remake uit 2010 van 'hun' klassieker.

007 Legends (16+; pc, €32;

Wii U, €50; PlayStation 3,

Xbox 360, €54)

**

Potter zonder Harry

Hoeveel lezertjes bleven er verweesd achter toen J.K. Rowling een punt zette achter de avonturen van 's werelds beroemdste wees Harry Potter? Voor de kleinere snullen is er nu Book of Spells, een game plus boek dat de wereld van Zweinstein op de tv tovert. Letterlijk: de PlayStation, mits uitgerust met een EyeCam, pikt de symbolen op die in het boek staan. De spelcomputer vertaalt die naar Potterachterige-taferelen, waarin gamertjes met het Move-pookje objecten beroeren. Dit Wonderbook wekt binnenkort in een ander spel ook de prehistorische beesten tot leven uit de BBC-serie

Walking with dinosaurs.

Wonderbook: Book of Spells (7+; boek en game, €36; Starters Pack met Move, €78)

****

Kwast met konijn

Toen hij in 1928 zijn eigen tekenfilmstudio opzette, moest Walt Disney een eerdere schepping opgeven: hij verving Oswald the Rabbit door ­Mickey Mouse. Een eeuw later trekken muis en konijn zij aan zij op tegen het kwaad in Epic Mickey 2. ­Mickey is net als in het eerste deel behendig met de verfkwast, waarmee hij ontbrekende elementen tevoorschijn kliedert zoals een brug of een poort. Oswald heeft aanvullende talenten. Bestuurd door de pc is het konijn in een solo-game een crime. Maar met een medespeler is Oswald behulpzamer en barst Epic Mickey 2 van de charme.

Epic Mickey 2 (7+; pc, €25; Wii, €33; Xbox 360, PlayStation 3, €40; Wii U, €48)

***

Peter 3D de Vries

De Sherlock Holmes voor minderjarigen: zo valt professor Layton wel te omschrijven. De private speurder beleeft zijn vijfde, volledig Nederlandstalige avontuur, Het Masker der Wonderen, voor het eerst in driedimensionale beelden, op de Nintendo 3DS. Layton en hulpjes Luke en Emma moeten de identiteit achterhalen van een schurk met een masker die mensen in stenen beelden verandert. De ontknoping volgt na het oplossen van 150 puzzels, sommen, doolhoven en andere breinbrekers. De echte Sherlocks (ook de volwassensoort) kunnen ook nog elke dag, een jaar lang, online hun tanden zetten in een bonuspuzzel.

Professor Layton en Het Masker der Wonderen (7+; 3DS, €35)

*****

Plastic junkies

Vergeet chocolade of cocaïne: de nieuwe verslaving heet Skylanders. De plastic fantasiewezentjes doken vorig jaar opeens op. In een conventioneel rollenspel kiest een gamer uit een menu op het scherm een strijder met de juiste capaciteiten. Hier plaats je een poppetje op een soort podium, dat draadloos verbonden is met een spelcomputer. Het wezentje komt dan in het spel tot leven. Is het tactisch slimmer om een ander schepsel in de strijd te gooien? Zet die dan op de verhoging. Het vervolg voegt 40 Skylanders toe aan de 34 van vorig jaar. Een Skylanders-manie kan in de papieren lopen. Elk figuur­tje kost rond de 9 euro.

Skylanders: Giants (7+; 3DS, Wii, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, Starter Pack met drie poppetjes en portal €70)

****

Tactisch knallen

In de nabije toekomst wordt de aarde onder de voet gelopen door buitenaardse wezens en krijgt een nieuwe mondiale organisatie van militairen en wetenschappers de opdracht om te redden wat er te redden valt. Dat is het uitgangspunt van XCOM: Enemy Unknown. De game is een mix van schietspel en schaakspel. Het ene moment ben je verwikkeld in vuurgevechten van man tot alien, het volgende ogenblik sta je kniediep in politiek gekonkel waar ze in Brussel nog een puntje aan kunnen zuigen. Dit is voer voor de liefhebbers van strategische puzzels, die ook af en toe een vinger om de trekker willen hebben.

XCOM: Enemy Unknown (18+; pc, €33; PlayStation 3, €36; Xbox 360 €42)

****

undefined

Meer over