Nieuws

Gambia gaat oud-dictator Yahya Jammeh zelf vervolgen

De regering van het West-Afrikaanse land Gambia heeft een speciale openbare aanklager belast met het onderzoek naar ernstige mensenrechtenschendingen door de voormalige dictator Yahya Jammeh.

Marije Vlaskamp
Jammeh brengt zijn stem uit bij de verkiezingen van eind 2016, die hij verloor. Beeld AFP
Jammeh brengt zijn stem uit bij de verkiezingen van eind 2016, die hij verloor.Beeld AFP

Na 22 jaar aan de macht te zijn geweest verloor Jammeh (57) in 2016 de presidentsverkiezingen. Nadat hij vergeefs probeerde de overwinning van de huidige president van Gambia Adama Barrow ongeldig te verklaren, vluchtte Jammeh in 2017 naar Equatoriaal Guinee, waar hij politiek asiel kreeg.

Een door Adama ingestelde Waarheidscommissie kwam na jaren onderzoek vorig jaar december met de aanbeveling Jammeh te laten vervolgen wegens moord, marteling en seksueel geweld - de oud-dictator zou Fatou Jallow, beter bekend als Miss Gambia hebben verkracht. Willekeurige arrestaties, executies en verdwijningen van politieke tegenstanders waren volgens getuigen voor de Waarheidscommissie aan de orde van de dag tijdens Jammehs bewind.

Vervolging van de oud-dictator en zijn medewerkers zou volgens de commissie het beste in een ander West-Afrikaans land dan Gambia moeten gebeuren, en mogelijk ook door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dan is er minder risico dat het ingewikkelde proces vastloopt op een gebrek aan politieke wil in Gambia.

Eigen rechtbank

De Gambiaanse regering, die de ruim 260 aanbevelingen van de Waarheidscommissie om in het reine te komen met het recente verleden onder Jammeh in grote lijnen volgt, kiest er echter voor zelf een rechtbank op te zetten. Volgens het ministerie van justitie komt er wetgeving die zo’n speciale rechtbank in Gambia bevoegdheden geeft verdachten van onder meer marteling en internationale misdaden te bestraffen. Zittingen kunnen ook in het buitenland worden gehouden, maar de rechtbank zelf is in Gambia bevestigd.

Overigens wordt volgens het ministerie van Justitie, dat deze stap als een ‘belangrijke mijlpaal’ omschrijft, ook de voormalige vicepremier Isatou Njie-Saidy vervolgd. Jammeh zelf heeft eerder alle beschuldigingen ontkend.

Meer over