Gaat een van deze vijf Nederlanders een etappe winnen in de Tour?

Wie van de 17 Nederlanders die zaterdag starten in de Ronde van Frankrijk wint weer eens een etappe na Pieter Weening in 2005? Voor de zeven Belkin-renners is het erop of eronder, nu de sponsor stopt. Vijf kanshebbers uitgelicht.

Marije Randewijk
Bauke Mollema in de Nederlandse bocht op Alpe d'Huez Beeld ANP
Bauke Mollema in de Nederlandse bocht op Alpe d'HuezBeeld ANP

Bauke Mollema
Geboren: 26-11-1986
Prof sinds: 2008
Ploeg: Belkin

De blikvanger van de Nederlandse afvaardiging, werd vorig jaar zesde in de Tour na een vliegende eerste week. Die plek ligt weer binnen handbereik, een podiumplaats daarentegen lijkt een te moeilijke opgave. De stoïcijnse Mollema is door de jaren heen uitgegroeid tot een echte leider. Hij werd onlangs nog derde in de Ronde van Zwitserland. Is de onbetwiste kopman binnen de ploeg, wordt daarin ook niet bedreigd door vrijbuiter Ten Dam. Zal zich realiseren dat het misschien wel de laatste Tour is dat hij voor eigen kansen kan gaan. Volgend jaar moet hij rekening houden met aanstormend rondetalent Wilco Kelderman.

undefined

Bauke Mollema Beeld ANP
Bauke MollemaBeeld ANP

Tom-Jelte Slagter
Geboren: 01-07-1989
Prof sinds: 2012
Ploeg: Garmin-Sharp

Ging vorig weg bij Belkin omdat hij meer zijn eigen kans wilde gaan. In die opzet is hij bij de Amerikaanse wielerploeg Garmin geslaagd. Hij won twee etappes in Parijs-Nice en baarde opzien met een vijfde en zesde plaats tijdens de voorjaarsklassiekers Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Maakt zijn debuut in de Tour, maar uitgerekend daar is het maar de vraag of hij voor een ritzege mag gaan. Het rondetalent Andrew Talansky is de onbetwiste kopman. Iedereen moet in zijn dienst rijden. Of Slagter dat kan? Vast wel. Of hij dat wil? Dat is een andere vraag.

Tom-Jelte Slagter viert zijn etappe-overwinning in Parijs - Nice Beeld ANP
Tom-Jelte Slagter viert zijn etappe-overwinning in Parijs - NiceBeeld ANP

Laurens ten Dam
Geboren: 13-11-1980
Prof sinds: 2004
Ploeg: Belkin

Terwijl het hart van de Tourploeg van Belkin in de Spaanse Sierra Nevada op hoogtestage ging, koos Ten Dam voor de eenzaamheid van Californië. Hij huurde er een huis, kookte er zijn eigen potje en ging lekker vissen. Of je daar de Tour mee wint? Nee, maar dat ging Ten Dam toch al niet. Vorig jaar presteerde hij ­boven verwachting, zeker in het eerste deel van de Tour. Hij eindigde in Parijs uiteindelijk als dertiende. Nederland sloot een nieuwe cultheld in de armen. Maar noem hem zo niet waar hij bijstaat, want hij zal je vragend aankijken. Cultheld? Ik? Laurens ten Dam?

Laurens ten Dam ('LTD') Beeld ANP
Laurens ten Dam ('LTD')Beeld ANP

Niki Terpstra
Geboren: 18-05-1985
Prof sinds: 2007
Ploeg: Omega Pharma-QuickStep

Zal in de Belgische ploeg vooral in de slotfase van de sprintetappes te zien zijn, als de grote motor voor Mark ­Cavendish. Terpstra, diep in zijn hart een Tourhater, is een belangrijke pion in de 'trein' van de Britse sprinter die na de gevoelige nederlagen tegen Marcel Kittel, in de Tour van vorig jaar, zijn gram wil halen. Behalve op woensdag 9 juli, als het peloton over acht kasseienstroken moet. De favorieten voor de eindzege vrezen die dag, Terpstra niet. Op de kasseien mag hij zijn gang gaan. Hij is niet voor niets winnaar van Parijs-Roubaix.

Niki Terpstra wint Parijs - Roubaix Beeld ANP
Niki Terpstra wint Parijs - RoubaixBeeld ANP

Tom Dumoulin
Geboren: 11-11-1990
Prof sinds: 2012
Ploeg: Giant-Shimano

Vorig jaar was hij in de Tour de France op ontdekkingsreis. Telkens als je dacht dat Dumoulin de vermoeidheid wel in de benen zou voelen, glipte de Limburger weer mee in een ontsnapping. Want vooraan deed het net zoveel pijn als achteraan. Tot een etappezege kwam het niet, maar zijn mogelijkheden beloven een grote toekomst. Dit seizoen bouwde hij rustig verder aan zijn naam. Inmiddels geldt hij als een van de beste tijdrijders ter wereld. Er is er nog maar eentje beter: Tony Martin. Maar doet die nog mee op de voorlaatste dag van de Tour?

Tom Dumoulin Beeld ANP
Tom DumoulinBeeld ANP
Meer over