Gaat de laatste gulden ook voor de bijl?

De koningin begint morgen een staatsbezoek aan Curaçao. Ze moet voorkomen dat de gulden tenonder gaat aan corruptie en overspel.

PETER DE WAARD

Naast de in 2002 afgeschafte Nederlandse gulden zijn er in de geschiedenis vele andere guldens geweest: bijvoorbeeld de Beierse gulden, de Luzernse gulden en de Nassause gulden. Daarnaast waren er dankzij Jan Pieterszoon Coen de Nederlands-Indische gulden en de Nieuw-Guineese gulden. Suriname hield na de onafhankelijkheid in 1975 nog bijna dertig jaar vast aan de Surinaamse gulden, inclusief portret van de koningin, voordat in 2004 werd overgestapt naar een eigen dollar. De laatste gulden is nu de Antilliaanse.

Op de BES-eilanden, die sinds kort gemeenten van Nederland zijn, is die begin dit jaar ingeruild voor de Amerikaanse dollar. Alleen Curaçao en St. Maarten hebben nog de gulden, hoewel de bedoeling is dat de naam in 2013 zal worden gewijzigd in Caribische gulden (Cmg), omdat de Antillen niet meer bestaan. Maar nu dreigt de verandering overbodig te worden, omdat ook deze eilanden zouden willen overstappen naar de dollar.

Nederland heeft de regering van premier Gerrit Schotte op Curaçao beschuldigd van corruptie, gesjoemel en buitenechtelijke relaties. Schotte is het Haagse 'geroddel' zat en wil geen Nederlandse bemoeienis met het financiële beleid. Maar Nederland heeft vorig jaar 70 procent van de schulden van de Antillen van 1,75 miljard euro overgenomen in ruil voor de belofte dat een College van Financieel Toezicht erover waakt dat geen nieuwe schulden worden gemaakt. Op Curaçao heersen Griekse toestanden: nauwelijks groei, hoge werkloosheid, een handelstekort, vergrijzing en corruptie. De bevolking besteedt meer dan ze produceert.

Inmiddels heeft het IMF zijn gebruikelijke recept van bezuinigingen en flexibilisering van de arbeidsmarkt aangeraden. De centrale bank van Curaçao heeft de kredietteugels aangetrokken om de vaste koppeling van de gulden aan de dollar te handhaven. In de ons-kent-ons-cultuur van het kleine eiland escaleert zoiets snel, waardoor ook de centrale-bankpresident voor rotte vis wordt uitgemaakt. Inmiddels denkt Curaçao erover in navolging van andere Latijns-Amerikaanse landen (Ecuador, El Salvador) de yankeedollar als enige valuta in te voeren. Het IMF heeft dat nadrukkelijk afgeraden omdat Curaçao de mogelijkheid tot devaluatie wordt ontnomen en dan alleen via loonsverlagingen concurrerender kan worden. En net zoals het opbreken van de euro de beleggers hier kopschuw maakt, gebeurt dat met het opbreken van de gulden in het Caribisch gebied. De koningin die morgen aan haar staatsbezoek begint, moet proberen te bemiddelen. Zij zal de laatste gulden met haar beeltenis een roemrijker einde gunnen dan een ondergang door corruptie en overspel.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over