G20 maakt het Obama lastig

Op de G20-top in Seoul krijgen de VS heel wat kritiek te verduren over hun besluit de economie te stimuleren met het inschakelen van de geldpers.

AMSTERDAM Niet via woede-uitbarstingen maar via liefdesverklaringen tracht de Amerikaanse president Obama de diepe meningsverschillen met China en Duitsland over economisch herstel weg te masseren.


Op de eerste dag van de G20-top in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul voerde hij bilateraal overleg met zowel de Chinese president Hu Jintao als de Duitse kanselier Angela Merkel. De Chinezen en de Duitsers hebben de Amerikanen fors bekritiseerd vanwege de nieuwe stimuleringsmaatregelen, waarbij 600 miljard dollar in de economie is gepompt.


De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble herhaalde donderdag in Seoul dat de VS hiermee de wereldeconomie 'dreigen te destabiliseren'. De Chinese regering vreest dat de miljarden wegvloeien naar opkomende economieën, die daardoor minder concurrerend worden. 'Washington moet niet andere landen proberen te dwingen medicijnen te nemen voor zijn eigen ziekte', aldus directeur Zhang Tao van de Chinese centrale bank.


Op hun beurt vinden de Amerikanen dat de Duitse en Chinese regering de eigen binnenlandse vraag zouden moeten stimuleren. Maar Duitsland is aan het bezuinigen. En China weigert de koers van de eigen munt op te waarderen, waardoor import duur blijft en de export goedkoop.


Hu en Obama zeiden na afloop van hun onderonsje niets over het conflict. Op een persconferentie deelde Obama mee dat de VS wilden samenwerken met China voor een evenwichtige groei van de wereldeconomie.


Obama ontmoette ook de Duitse kanselier Merkel. Na afloop werd alleen een vage verklaring uitgebracht waarin de beide leiders stelden 'de handen ineen te slaan voor bestrijding van het geweld in Afghanistan en het herstel van de wereldeconomie'.


Obama werd donderdag ook bekritiseerd door zijn eigen mensen. Alan Greenspan, de voormalige baas van de Fed, het stelsel van centrale banken, maakte duidelijk het niet eens te zijn met de monetaire souplesse van zijn opvolger Ben Bernanke. 'De VS doen hetzelfde als de Chinezen. Ze proberen hun eigen munt te verzwakken.' De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner ontkende dit: 'De VS zouden zoiets nooit doen.'


Verdediging

Voorlopig zijn de Amerikanen in plaats van de Chinezen in de verdediging gedrongen. Maar ze staan niet alleen. De Britten en vooral de Canadezen hebben het voor de Amerikanen opgenomen. De Canadese premier Stephen Harper zei dat 'de VS op dit moment alleen de kar lijken te moeten trekken' voor het herstel van de wereldeconomie. 'Zij zijn het enige land dat tracht de vraag van de consumenten en de investeringen van bedrijven te verhogen. Andere G20-landen doen veel te weinig om de binnenlandse vraag op te voeren.' Hiermee doelde Harper met name op China en Duitsland, die zich vooral richten op het vergroten van de export.


De Britse premier Cameron probeerde een soort compromis te bewerkstelligen. Hij waarschuwde dat geruzie over vrije handel tot een golf van protectionisme kan leiden die de wereldeconomie terugbrengt naar de jaren dertig van de vorige eeuw.


'En we moeten juist de andere kant opgaan. We moeten ons schamen dat de afspraken voor verdere liberalisering van de wereldhandel nog altijd niet zijn geratificeerd. De G20 moet nu laten zien dat ze zal vechten tegen protectionisme, tegen handelsbarrières, tegen het armer maken van buren en tegen valutaoorlogen.'


Obama hoopt op ten minste een succesje voor het thuisfront. Hij sprak donderdag ook met de Zuid-Koreaanse gastheer president Lee Myung-Bak. De VS willen een nieuw handelsverdrag met Zuid-Korea waardoor Amerikaanse bedrijven makkelijker toegang krijgen tot de Koreaanse markt. Met name de markt voor Amerikaanse landbouwproducten en financiële diensten zou moeten worden opengesteld. Nu hebben de Koreanen daarvoor nog importbarrières.


Meer over