Nieuws

G20 gaat Taliban betrekken bij humanitaire hulp

Om een humanitaire ramp in Afghanistan te voorkomen, zien de G20-landen geen andere keuze dan het gesprek aan te gaan met de Taliban. De belangrijkste economische landen benadrukten dinsdag dat dit niet betekent dat zij de Taliban erkenning als legitieme regering.

Talibanstrijders bewaken een hotel in de hoofdstad Kabul. Beeld AP
Talibanstrijders bewaken een hotel in de hoofdstad Kabul.Beeld AP

‘Het is moeilijk voorstelbaar hoe we de mensen in Afghanistan kunnen helpen zonder de Taliban daarbij te betrekken’, zei Mario Draghi, de Italiaanse premier en huidige voorzitter van de G20, dinsdag na afloop van een speciale videoconferentie over de humanitaire crisis in Afghanistan. Op de top besloten de G20-leiders dat de Verenigde Naties de humanitaire hulp voor Afghanistan en haar buurlanden gaan coördineren en dat contact met de Taliban daarbij noodzakelijk is.

Politieke erkenning van de Taliban is volgens Draghi nog ver weg. De G20-landen zijn het eens dat de Afghaanse machthebbers de mensenrechten en vooral vrouwenrechten moeten erkennen en dat het land geen veilige haven voor terroristische organisaties mag worden. ‘De Taliban worden beoordeeld op wat ze doen en niet op wat ze zeggen’, zei de Italiaanse premier. Daarbij wees hij op educatie voor vrouwen en een inclusieve regering.

Verschillende internationale organisaties hebben gewaarschuwd voor een humanitaire ramp in Afghanistan. Met de val van Kabul kwam de Afghaanse economie bijna volledig tot stilstand. Ook de buitenlandse hulp, waar het land heel afhankelijk van is, droogde op. Volgens VN-baas António Guterres zijn er grote tekorten aan medicijnen en voedsel. Hij noemde de huidige situatie kritiek en zei dat er nu iets moet gebeuren.

1 miljard aan EU-hulp

Het was de eerste keer sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen dat de G20 bijeen kwam om de situatie in Afghanistan te bespreken. Aan het begin van de top maakte de Europese Unie bekend 700 miljoen euro extra aan noodhulp uit te trekken. Samen met de eerder vrijgemaakte 300 miljoen, komt de EU-hulp voor Afghanistan en haar buurlanden op 1 miljard. ‘Het Afghaanse volk moet niet de tol betalen voor de daden van de Taliban’, lichtte commissievoorzitter Ursula von der Leyen toe.

Tot nu toe waren de politieke leiders verdeeld over de aanpak van de crisis in Afghanistan. Sommige landen zien humanitaire hulp en politieke erkenning als een middel om druk uit te oefenen op de Taliban. Andere landen benadrukken net als Von der Leyen vooral dat de Afghaanse bevolking niet collectief gestraft mag worden door hen geen hulp te bieden. De G20 lijkt nu een voorlopige compromis te hebben gevonden.

Meer over