G-8 roept India en Pakistan op tot dialoog

In Keulen heeft de G-8 India en Pakistan zondag opgeroepen de vijandelijkheden in Kasjmir onmiddellijk te staken en de dialoog te hervatten....

De G-8, de groep van zeven rijkste industrielanden plus Rusland, veroordeelde de schending van de bestandslijn tussen het Indiase en Pakistaanse deel van Kasjmir. De G-8 wijt de huidige crisis rond Kasjmir aan 'de infiltratie door gewapende troepen die de bestandslijn hebben geschonden'.

New Delhi beschouwt de verklaring als een steun in de rug. 'We juichen de verklaring van de G8-landen toe die Pakistan oproept een einde te maken aan zijn gewapende infiltratie en de bestandslijn te respecteren', aldus een communiqué van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder hebben zowel de Verenigde Staten als Rusland Pakistan opgeroepen zijn troepen uit het Indiase deel van Kasjmir terug te trekken. De G8-verklaring rept niet expliciet van infiltratie door Pakistan.

Zolang de infiltranten niet rechtsomkeert maken, is India niet bereid tot een dialoog met Pakistan. Van internationale bemoeienis, waar Pakistan om heeft gevraagd, moet India al helemaal niets hebben. Het beschouwt het conflict om Kasjmir als een bilaterale aangelegenheid. Pakistan heeft de Verenigde Naties gevraagd een speciale gezant naar het omstreden gebied in de Himalaya te sturen.

Volgens India worden de zevenhonderd moslimstrijders die het begin mei aantrof in de bergen rond Kargil en Dras militair gesteund door Pakistan. Het zou gaan om huurlingen uit Afghanistan en soldaten van het Pakistaanse leger. Pakistan ontkent dit ten stelligste. De infiltranten zijn volgens Pakistan islamitische vrijheidsstrijders, die het alleen moreel en diplomatiek steunt.

Indiase troepen hebben zondag in het Indiase Kasjmir opnieuw een bergkam heroverd. Piek 5140, genoemd naar zijn hoogte, op de Tololing-bergkam biedt zicht op de strategisch belangrijke weg van Srinagar naar Leh. Bij de strijd om de bergtop kwamen drie Indiase soldaten om het leven, zei een woordvoerder van het ministerie van Defensie in New Delhi.

Het conflict blijft een 'beperkte oorlog', zei de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, L.K. Advani. Complete verdrijving van de infiltranten is volgens hem slechts een kwestie van tijd. Volgens India zijn sinds 9 mei 313 infiltranten gesneuveld, terwijl er aan Indiase zijde 144 doden vielen. Volgens Pakistan zijn er ten minste 47 Pakistani en driehonderd Indiërs omgekomen.

Vanaf hun onafhankelijkheid in 1947 hebben India en Pakistan onenigheid over Kasjmir. In 1948 werd overeengekomen dat de Kasjmiri's zich in een referendum zouden kunnen uitspreken over aansluiting bij India of Pakistan. Dat referendum is nooit gehouden. Twee oorlogen werden om het gebied uitgevochten. In 1972 gingen India en Pakistan akkoord met de huidige bestandslijn. Sinds 1989 voeren moslimstrijders in het Indiase deel een guerrilla om een einde te maken aan de Indiase overheersing.

Meer over