Update

Fysicus 'deeltjes gaan sneller dan het licht' neemt ontslag

De Italiaanse natuurkundige Antonio Ereditato heeft vandaag ontslag genomen. Hij was de leider van een groep wetenschappers die vorig jaar wereldnieuws maakten met hun bewering dat minuscule deeltjes, zogeheten neutrino's, bij een experiment sneller waren gegaan dan het licht. Deze maand bleek dat het onderzoek niet klopte.

Hoofd van de researchgroep Dario Auterio (l) praat met Antonio Ereditato (r), in september in Geneve. Beeld afp
Hoofd van de researchgroep Dario Auterio (l) praat met Antonio Ereditato (r), in september in Geneve.Beeld afp

Ereditato diende zijn ontslag in kort voordat enkele medewerkers van zijn groep onderzoekers een voorstel in stemming wilden brengen om hem tot een vertrek te dwingen. De resultaten van het onderzoek baarden zo veel opzien, omdat zij de relativiteitstheorie van Albert Einstein weerspraken. Volgens die theorie kan niets sneller gaan dan het licht: ongeveer 300.000 kilometer per seconde.

'Ik hoop dat Opera (het team onderzoekers onder leiding van Ereditato) weer eensgezind zal worden en een nieuwe leiding zal vinden om zijn belangrijkste doelstelling na te streven: het waarnemen van de verschijning van een nieuw type neutrino's', liet adjunct-directeur Antonio Masero van het Italiaanse Instituut voor Kernfysica, in zijn reactie op het ontslag weten.

Hij zei dat later dit jaar een nieuw experiment wordt gehouden om de snelheid van neutrino's te meten.

De Italiaanse wetenschappers meldden de razendsnelle neutrino's in september. Ze waren vanuit Genève, waar het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) is gevestigd, door de grond naar een laboratorium 733 kilometer verderop in Grand Sasso in de Italiaanse Apennijnen geschoten. Opera maakt deel uit van CERN.

Meer over