Fusion-biefstuk (of lamsbout)

Biefstuk Luc Lac

v400 g kogelbiefstuk (of lamsbout)

v4 eetlepels Japanse sojasaus

v1 eetlepel bruine suiker

v2 eetlepels vissaus

v2 tenen knoflook, geperst

v1 rode ui

v2 eetlepels rijst- of wijnazijn

vbosje waterkers (of 1 little gem)

vstuk of 8 minitomaatjes

v4 eetlepels olie

Ingrediënten

Tallina van den Hoed, Pay-Uun Hiu,

Marcus Huibers, Onno Kleyn,

Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper

doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis

(voor 4 personen)

Kijk, het is al niet een streek met een gul uitgestrooide culi-infrastructuur. De Tonnerrois blinkt uit door immense ruimte en een verdachte rust: er is geen werk. In het dorp van mijn vakantiehuis zijn nog vier akkerbouwers actief op 266 inwoners en in Tonnerre zelf heerst lamlendigheid. Vandaar dat er een pizzeria is, een duurder restaurant en een dönertent. Niks meer.

We hadden onze rots in de branding: de Vietnamees met een nooit waargenomen eigenaar/kok die werkelijk uitstekend kookte, diens verlegen echtgenote en de alle avonden meehelpende puberzoon. En opeens was het zaakje dicht. Fermeture definitive, monsieur, sprak de zoon zachtjes aan de telefoon. 'Een ernstige ziekte' van de vader, hoorden we de volgende ochtend in een café.

Merde.

Vietnamezen zoek ik overal op, meestal al na een week Frans eten. Room, boter, boter en room, vlees, vlees, vlees en dan vis, dan ben je wel toe aan iets met groente erin, iets met een pittigheidje misschien.

En zo zaten we onlangs na wat internetspitwerk bij Hanoi in Auxerre. Het was een klein restaurant in een achterafstraat met verder niks. Vanaf 12 uur liep het geheel en al vol, dertig eters in het lokaaltje. Zo gaat dat in Frankrijk. Specialiteit de la maison was boeuf Luc Lac, dobbelstenen gewokte, gemarineerde biefstuk met rode ui en sla. Nooit van gehoord.

Blijkt een fusion-erfenisje van de Fransen in Indochina. Vlees ongaar laten, zoals de Fransen doen met biefstukken, was elders in de wereld onbekend, want bloedlink. Maar kruisbestuivend kwam het er in Vietnam toch van, toen de Fransen daar de baas waren. Luc Lac is een onomatopee en staat voor het geluid van rammelende dobbelstenen.

Thuis meteen ook gemaakt, maar met lamsvlees. Het is bliksemend snel klaar, alleen het vlees moet je eerst in mooie dobbelstenen snijden en een uur of een dag marineren in de sojasaus, suiker, vissaus en geperste knoflook. Laat een uur voor het bereiden buiten de koelkast.

Snijd de ui in zeer dunne flinters en meng met de azijn en wat zout. Was en droog de waterkers of snij zoals ik de little gems in reepjes. Leg op een schaal en versier met de tomaatjes.

Verhit een wok op een loeiende vlam tot hij rookt. Doe er een sliertje olie en het vlees in en roerbak het af en toe omscheppend tot het leuk kleurt, in een minuut of 3. Schep op de sla en bekroon met de ui. Eet met rijst.

undefined

Meer over