Fusie grote instellingen voor opera en ballet

De Nederlandse Opera (DNO) en Het Nationale Ballet (HNB), twee van de grote gesubsidieerde podiuminstellingen, gaan fuseren. Vanaf 1 januari 2013 vormen ze samen één organisatie voor opera en ballet.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GUIDO VAN OORSCHOT

AMSTERDAM - De twee artistiek directeuren, Pierre Audi (DNO) en Ted Brandsen (HNB), treden toe tot een nieuw te vormen, driehoofdige directie. Voor de nieuwe functie van algemeen directeur worden inmiddels kandidaten geworven. Pierre Audi en Ted Brandsen gaan met hem of haar op gelijke hoogte functioneren.

De instellingen maakten hun plannen maandag bekend. Volgens Truze Lodder, de huidige zakelijk directeur van DNO, vloeit de fusie niet voort uit de voorgenomen bezuinigingen op cultuur, maar vormt ze het sluitstuk van een proces dat al loopt sinds de opening van Het Muziektheater in 1986.

Lodder: 'Omdat we al vergaand samenwerken, maken we in de praktijk een kleine, interne efficiencyslag. Er vallen geen ontslagen en de artistieke budgetten van dans en opera blijven gescheiden.'

Verder verwacht ze slagvaardiger te kunnen zijn op de sponsormarkt. 'Denk ook aan de trend dat opera- en balletvoorstellingen tegenwoordig wereldwijd in bioscopen worden uitgezonden. Zoiets komt bij een krachtenbundeling sneller binnen ons bereik.'

De reorganisatie gaat niet toevallig in op 1 januari 2013, wanneer een nieuwe, vierjarige subsidieronde in werking treedt. De twee belangrijkste subsidiënten van DNO en HNB, het Rijk en de gemeente Amsterdam, zijn met de fusie akkoord gegaan. Naar een naam voor de nieuwe organisatie wordt gezocht. De afzonderlijke merknamen van beide instellingen blijven bestaan.

undefined

Meer over