Fullprofs maken einde aan bekersprookje Arlesey Town

De FA Cup is 's werelds oudste bekercompetitie. De Volkskrant volgt vanaf de start het spoor van de winnaar, tot de finale op Wembley. Aflevering 6: Een koude middag in Coventry, waar de succesvolle reeks van Arlesey eindigt.

PATRICK VAN IJZENDOORN

'Weet jij toevallig waar Arlesey ligt?' Wachtend op zijn hamburger kijkt een Coventry City-supporter vragend opzij. 'Ergens boven Londen, geloof ik,' luidt het antwoord van zijn maat, wiens bierbuik net iets te groot is voor zijn hemelsblauwe shirt. Het is een half uur voor dé David & Goliath-wedstrijd in de eerste hoofdronde van de FA Cup.

Na vier gewonnen kwalificatiewedstrijden is Arlesey Town beland bij Coventry City, dat vier divisies hoger speelt. Om precies te zijn: de club uit de stad van The Specials staat 21ste in de derde divisie.

Bij Arlesey was verheugd gereageerd toen Coventry uit de koker kwam. 'Uit tegen een voormalige FA Cup-winnaar!,' jubelde clubvoorzitter Manny Cohen, 'Veel beter hadden we het ons niet kunnen wensen.'

Zo'n zeshonderd Arlesey-supporters zijn twee weken later afgereisd af naar de Ricoh Arena, waar het uitvak genoeg plek biedt om de gehele bevolking van het stadje uit Bedfordshire te herbergen. 'Het is leuk om mijn broertje in zo'n stadion te zien spelen. Ik heb mijn kleine er speciaal voor meegenomen,' zegt de 30-jarige Callum Roberts, wiens één jaar jongere broer Drew, een voormalig jeugdinternational, in de spits rondloopt.

Arlesey put moed uit de geschiedenis: Coventry is één van de grote clubs is die in het verleden zijn gestruikeld tegen een amateurteam. In 1989 werd de ploeg verslagen door Sutton United, twee jaar nadat de club de FA Cup-finale had gewonnen.

De verrassende 3-2-zege op het Tottenham Hotspur van Glenn Hoddle, Chris Waddle en Ossie Ardiles is het hoogtepunt uit de 129-jarige clubgeschiedenis van Coventry City. 'Het was een onvergetelijke middag,' aldus de pensioneerde politieagent David Greene. 'Na de Cup Final dansten we de conga, sámen met de Spurs-fans. Mijn zoon is me nóg dankbaar dat ik hem indertijd meenam.'

De bezoekende fans hebben tot de 25ste minuut vertrouwen in een reuzenmoord. Dan brengt Callum Ball de thuisploeg aan de leiding, tegen de verhouding in. Zo'n 6.600 toeschouwers zien de accountants, onderwijzers en heftruckchauffeurs beter voetballen dan de fullprofs. Het verschil is dat Coventry elke kans benut, terwijl Arlesey-aanvallers in lichte paniek raken zodra ze in kansrijke positie komen. Ondanks mager spel winnen de profs, al counterend, met 3-0.

Bij de gasten overheerst trots na de belangrijkste bekerwedstrijd uit het 121-jarige bestaan van de club. 'We zijn in ieder geval niet afgegaan,' constateert Arlesey's clubkrantredacteur Chris Sterry, die een notitieblok aan aantekeningen heeft gemaakt. 'En het was een heerlijke dag voor onze fans.'

Ook de penningmeester kan tevreden zijn. Hij ontvangt deze ronde weliswaar geen winstpremie, maar wel televisiegelden van ITV en de helft van de recette, al is deze wat lager dan gehoopt, daar Coventry de toegangsprijzen tot een luttele tien pond had verlaagd.

De vreugde bij de verliezers staat in schril contrast met de bedenkingen van de 53-jarige Dave Bennett, die aan de Legends Bar een biertje inschenkt. De Man of the Match uit de Spurs-finale verslaat alle Coventry-wedstrijden voor Free Radio. Met stijgende wanhoop. 'Dat viel niet mee, hè? Soms voelt het alsof ik na vijftien jaar slapen wakker ben geworden in een nieuwe wereld. Toen hadden we een bouwvallig, sfeervol stadion en een sterk team. Nu hebben we een prachtig modern stadion, maar te weinig kwaliteit op het veld.'

DE WEG TOT NU TOE:

Preliminaire kwalificatieronde

Dulwich Hamlet - Hythe Town 1-0

Eerste kwalificatieronde

Godalming Town - Dulwich Hamlet 2-2 (Dulwich wint replay)

Tweede kwalificatieronde

Arlesey Town - Dulwich Hamlet 1-0

Derde kwalificatieronde

Arlesey Town - Brackley Town 4-3

Vierde kwalificatieronde

Didcot Town - Arlesey Town 0-1

Eerste hoofdronde

Coventry City - Arlesey Town 3-0

undefined

Meer over