Fujiwara te goed voor armlastig Sparta/Feijenoord

Niemand bij Sparta/Feijenoord spreekt Japans en dus kan niemand Hiroaki Fujiwara verstaan. Praten met hem doe je met handen en voeten....

Hij is eigenlijk te goed voor een club als Sparta/F, maar ja, hij is er nu eenmaal en dat is een prima reden om trots op hem te zijn.

Met een bescheiden zakcentje is Hiroaki Fujiwara ook de enige grootverdiener binnen de gelederen van een financieel armlastige club waar alle overige spelers geld mee moeten brengen om in de hoofdklasse te mogen spelen. De amateurbepalingen worden bij Sparta/F strikt nageleefd.

Geld om spelers te betalen, zoals gebruikelijk in de hoofdklasse, is er niet. Er is geen hoofdsponsor en Sparta/F zal de enige hoofdklasser zijn waar aan spelers zelfs geen reiskosten worden vergoed. Ze behoeven alleen geen contributie af te dragen.

Vorig jaar ging het er op dezelfde manier aan toe. Aan het slot van het seizoen vroeg hoofdcoach Peter van de Akker aan zijn jongens: 'Gaan jullie weg of niet? Iedereen was overtuigd dat we ondanks een rot begin toch een leuk seizoen hadden gedraaid. De meesten bleven dan ook. Behalve een paar spelers van wie we zelf zeiden, het is beter dat je een andere club zoekt'.

In plaats van hen kwam enkele nieuwelingen. En laatst is Martijn Kant die bij zowat alle hoofdklassers heeft gespeeld en bij Sparta/F in het derde aan het afbouwen was, als routinier aan het eerste toegevoegd, een geweldige versterking. Wat restte was een pitchersprobleem. Van de Akker sprak met zes of zeven gegadigden. 'Het eerste waar ze naar vroegen was, hoeveel geld krijg ik hier? Ik zei, nou niks. We waren snel klaar. Waar het om gaat is, willen spelers reserve zijn bij PSV of hier lekker honkballen?'

Want al kan Sparta/F spelers niet betalen, de club heeft genoeg aantrekkelijkheden, meent Van de Akker. 'We bieden spelers een leuk honkbalklimaat, fijne vereniging, prima veld, een prettig team. Iedereen bij de club doet enorm zijn best het randgebeuren leuk te maken'.

Van een stelletje honkballers met allerhande beperkingen die bij overige hoofdklassers niet aan de bak kwamen maar met elkaar gemeen hebben dat ze niks kosten, heeft Van de Akker een team geformeerd dat dit seizoen lang uitzicht had om bij de eerste zes te eindigen. Dat was nodig geweest om straks te gaan voor één van de vier play off-plaatsen. Tegen topclubs speelde de ploeg op z'n best, HCAW werd zelfs twee keer verslagen, maar zwakke optredens tegen Pirates en Almere bezegelden het lot.

Hoewel zaterdag nog met 4-1 werd gewonnen van het vlakke Pioniers dat de eerste zes wel bereikte, hield de nederlaag zondag bij Neptunus in dat Sparta/F als zevende zal eindigen en zich op kan maken voor ontmoetingen tegen Pirates, Almere, RCH en de betere standaardteams uit de eerste klasse om degradatie uit het hoogste niveau te ontlopen.

Tegen landskampioen Neptunus schakelt Fujiwara in bijna zes innings zes tegenstanders uit met drie-slag. Hij lijkt te worden benadeeld door enkele discutabele beoordelingen van arbiter Verbrugge en moet na acht honkslagen en bij een 4-2 achterstand, dit zal ook de eindstand zijn, het veld ruimen.

Geen enkele speler bij Sparta/F heeft er moeite mee dat de Japanner als enige van de club een financieel vergoedinkje ontvangt. Nadat hij in Amerika niet was geslaagd een profcontract bij de Florida Marlins te verwerven keerde hij terug naar Tokio. Toen hij uitgenodigd werd naar Nederland te komen, betaalde hij zelf zijn ticket.

Supporters die Sparta/F een warm hart toedragen hebben nu gezorgd, samen met enkele lieden van de Club van Duizend, dat hij een paar maanden tamelijk onbezorgd in Rotterdam kan leven. Van de Akker heeft het eerst in de groep gegooid. 'De reactie was: we hebben een pitcher nodig. Een goede pitcher maakt ons ook beter. Het was voor de jongens geen enkel probleem'.

Volgend jaar verwacht Van de Akker met dezelfde opvattingen en middelen een tikje hoger te reiken dan de zevende plek van nu. 'We willen een stapje meer presteren, dus dienen we in talenten te investeren. In ieder geval moeten we niet, ook al komt er een sponsor, met de geldbuidel door Nederland trekken om overal spelers vandaan te halen'.

Voor Hiroaki Fujiwara wil hij een uitzondering maken. 'Ik zal het bestuur adviseren hem alvast te laten tekenen.'

Meer over