Froome nestelt zich met dubbele rondewinst in eregalerij

Alsof ze het zo hadden afgesproken: Alberto Contador (Trek-Segafredo), die op magistrale wijze zijn carrière mocht uitluiden door solo te winnen op de mythische Angliru en Chris Froome (Sky), die daar 17 seconden later de eindzege in de Vuelta veiligstelde.

Rodetruidrager Chris Froome en zijn Skyteam in de 17de etappe van de Ronde van Spanje, woensdag, naar Los Machucos. Beeld EPA
Rodetruidrager Chris Froome en zijn Skyteam in de 17de etappe van de Ronde van Spanje, woensdag, naar Los Machucos.Beeld EPA

Er waren tranen op de top van de Angliru. Tranen in de volgwagen van Trek, waar de Nederlandse ploegleider Steven de Jongh een droomscenario zag uitkomen. Tranen zelfs bij de aanwezige Spaanse journalisten, die elkaar in de arm knepen om te controleren of het echt waar was: waren ze echt live getuige van de laatste overwinning van hun geliefde Alberto?

De eindoverwinning van Froome was minstens zo bijzonder. Hij won met overmacht de Tour de France en waagde zich aan de zeldzame dubbel: het winnen van twee grote ronden na elkaar. Een haast onmogelijk opgave.

Zie alleen al deze Vuelta: Romain Bardet (AG2R), derde in de Tour, nu zeventiende op meer dan een halfuur achterstand. Of Fabio Aru (Astana), vijfde in de Tour, in Spanje dertiende op ruim 20 minuten. De Colombiaan Nairo Quintana ging voor de dubbel Giro-Tour, maar redde het in beide ronden niet.

Het lijstje is nog langer, maar het verandert niets aan de analyse: slechts weinig renners kunnen twee keer, kort na elkaar, drie weken lang op het allerhoogste niveau presteren. Het laatste jaar dat iemand in één seizoen twee grote ronden achter elkaar won, was 1998. Na de Giro d'Italia won Marco Pantani in dat jaar ook de Tour. Precies, Pantani. Niet bepaald een renner van onbesproken gedrag.

Alleen de grootsten pakten de dubbel

Winnaars Tour en Vuelta in één seizoen
Jacques Anquetil (1963)
Bernard Hinault (1978)
Chris Froome (2017)

Winnaars Giro en Tour in één seizoen
Fausto Coppi (1949, 1952)
Jacques Anquetil (1964)
Eddy Merckx (1970, 1972, 1974)
Bernard Hinault (1982, 1985)
Stephen Roche (1987)
Miguel Indurain (1992, 1993)
Marco Pantani (1998)

Winnaars Giro en Vuelta in één seizoen
Eddy Merckx (1973)
Giovanni Battaglin (1981)
Alberto Contador (2008)

Froome lukte het dit jaar dus wel. In Frankrijk uitgejoeld, in Spanje minder gehaat. 'Maar wel te hopen dat zijn honger nu gestild is en hij met zijn Sky-trein de Ronde van Spanje voorlopig weer links laat liggen', zei een journalist op Twitter.

De kritiek mag inmiddels bekend zijn: het rijke Sky is te sterk. Ze maken de koers voorspelbaar. De knechten van Froome zouden in andere ploegen kopmannen zijn. Zie alleen al Wout Poels, die in zijn rol als hulpje nog zesde wordt.

Toch was de Skykopman minder dominant dan in de Tour de afgelopen jaren. Het ging echt niet vanzelf de afgelopen drie weken, zei Froome na de etappe zaterdag. 'Ik moet zeggen dat dit waarschijnlijk de zwaarste grote ronde is die ik ooit heb gereden. Elke dag gebeurde iets anders. Ik had goede dagen, maar dan lag ik plots op de grond, bloedend, en dacht ik dat mijn wedstrijd voorbij was. Het was een meedogenloze rollercoaster.'

Meer over