Frommelplastic maakt scherm mat

Onderzoekers van de firma Rolic in Allschwil, Zwitserland, hebben een nieuw type antireflectiecoating ontwikkeld voor grote glazen oppervlakken. In het Britse weekblad Nature van 12 april beschrijven ze een transparant polymeerlaagje dat de hoeveelheid gereflecteerd licht van 8 naar 1 procent verlaagt....

Normaal worden glazen oppervlakken zoals beeldschermen en vloeibaar-kristaldisplays ontspiegeld door in het glazen oppervlak microscopische putjes te etsen, of er kleine kristalletjes op te laten neerslaan. Als de schaal van de ruwheid maar kleiner is dan de typische golflengte van het opvallende licht, wordt dat noch gereflecteerd noch sterk verstrooid.

Martin Schadt en Mohammed Ibn-Elhaj van Rolic ontdekten dat een bepaald mengsel van twee soorten vloeibare kristallen onder invloed van licht tot een vast plasticlaagje 'bevriezen'. Vloeibare kristallen zijn staafvormige moleculen die zich zeer geordend kunnen gedragen.

Door de moleculen in het donker te richten en dan te belichten, ontstaan minuscule druppeltjes in de kunststof laag. Die zijn daarna deels weer chemisch te verwijderen, zodat een plastic laag met putjes of ribbels van ongeveer 200 nanometer doorsnee ontstaan. Dat is minimaal tweemaal zo klein als de golflengte van zichtbaar licht: 400-700 nanometer.

Meer over