Froger brengt Keuls stadion in vervoering met unieke lob

Het scenario werd nog mooier dan bondscoach Bellaart vooraf kon bevroeden. De Nederlandse hockeyers gaven titelverdediger Duitsland in eigen huis inderdaad een 'keekie', zoals hij had gehoopt....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Vol ongeloof keken spelers en toeschouwers naar Maarten Froger, de 25-jarige Bloemendaler die tot dat moment bar weinig voor het Nederlands team had betekend. Hij stond vrij aan de kop van de cirkel, nam alle tijd om een schot voor te bereiden en chipte de bal, als ware het een golfballetje, stoïcijns over de uitlopende keeper heen.

Het wonderschone lobje bracht het stadion in vervoering en zette de Nederlandse equipe op een 4-2 voorsprong. Die wisten de Duitsers, toch al zeker van een plek in de finale, niet meer in te halen, zodat in de strijd om het goud zondag een herhaling van de laatste poulewedstrijd te zien zal zijn.

Bellaart verwacht daarin een gemotiveerde wereldkampioen tegenover zich te krijgen. 'Ze zijn in eigen huis toch een beetje voor gek gezet met dit soort prachtige goals', vond hij. 'Daar zullen ze het niet bij willen laten zitten.'

Tot die bewuste treffer, die volgens Bellaart 'van een andere planeet kwam', hielden de beide ploegen elkaar in evenwicht. Duitsland had vooral in de eerste helft het beste van het spel. Desondanks mocht Nederland de score openen. Een schotkans van Piet Hein Geeris werd door de Duitser Timo Wess over de eigen achterlijn geschoven.

Vijf minuten voor rust maakte Duitsland gelijk uit de strafcorner. De inzet van Kunz werd in eerste instantie door doelman Vogels gekeerd, de rebound van Michel belandde op de paal, waarna Emmerling tenslotte wel succesvol was. Vier minuten na rust werd Nederland zelfs op achterstand gezet door een strafcorner van Kunz, maar drie minuten later was het alweer gelijk.

Een strafbal, wegens het onderuit halen van de doorgebroken De Nooijer, werd benut door Lomans, waarna Taekema (strafcorner), Froger en vervolgens Ronald Brouwer voor de ruime overwinning tekenden.

Vooral de laatste maakt indruk met razendsnelle counters vanaf de linkerkant waarbij de combinatie met De Nooijer telkens zeer succesvol was. Brouwer maakte gisteren alweer zijn vierde treffer.

Het overtuigende verschil in de tweede helft leverde Nederland de definitieve kwalificatie voor de finale op. Meer waarde wilde Bellaart, met het oog op de naderende finale, niet aan de zege hechten. 'Dit was het enige dat telde, niet meer en niet minder', zei hij. Daarmee is het toernooi niettemin nog niet voorbij. Tegen de met hun vorm worstelende Duitsers is zelfs een zege haalbaar.

'Na zo'n wedstrijd kun je met een finaleplaats alleen niet meer tevreden zijn', zei Bellaart.

Meer over