Frisse hoop voor Argentijnse dromers

De 32-jarige systeemanalyst Dário Saénz uit Buenos Aires hoopt dat de jongste Oranje-telg meer Nederlandse toeristen naar zijn land zal brengen....

Van onze correspondente Ineke Holtwijk

Het is slechts een baby en eentje die meer dan tienduizend kilometer verderop is geboren, maar in Argentinië, land van megalomane dromers en grootse idealen, kost het geen moeite sprekers te vinden die uit deze Argentijns-Nederlandse coproductie nieuwe hoop putten. Voor het merendeel is de geboorte evenwel een ver-van-mijn-bedshow. 'Ik vind niks. Het heeft niets met mijn leven te maken', aldus een gepensioneerde ambtenaar.

Maandag vierde Buenos Aires de dag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Het regende, de straten waren leeg en het nieuws was op deze vrije dag schaars. Desalniettemin moest de princesita concurreren met berichten over twee keer zoveel sloppenwijken in Buenos Aires en de iets gedaalde werkloosheid.

Alle dagbladen hadden een foto van de pasgeborene op de voorpagina. Diverse kranten schetsten hoe de baby de opkikker was die de door schandalen en verlies (prins Claus) geplaagde koninklijke familie kon gebruiken. La Nacion, krant van het establishment, schreef over 'een baby met koninklijke bestemming'. Clarín, Argentiniës grootste dagblad, publiceerde onder meer een foto van op straat toastende Nederlanders met ijsmutsen op en haalde opnieuw de gouden koets, die de Argentijnse fantasie buitengewoon prikkelt, van stal. Het volkse Diario Popular ging voluit: 'Argentijnse prinses geboren'. Er was lof in de kranten over het 'koninkrijk van vrouwen' en ook op straat oogstte het feit dat vrouw en man gelijke rechten op de troon hebben instemming. 'Dat zou bij ons niet kunnen', aldus de student Diego Ruiz.

In de televisieverslaggeving ontbrak de theatrale ondertoon niet. 'Máxima heeft haar schuld ingelost', meldde een televisiezender. Een ander had het over de 'koninklijke sage' en 'geheimen' rond de geboorte. Toch bestaan die raadsels voor de Argentijnen vooral uit ceremoniële details, eigen aan het koninkrijk der Nederland. De kanonschoten, het gedoe over de naam, de regels rond de troonopvolging en doop en de oranjegekte op straat zonder dat er een doelpunt is gevallen. Niemand begrijpt dit in het Finis Terrae waar Máxima vandaan komt, maar het algemene gevoel bij haar fans is dat van trots. Zelfs de 12-jarige Alejandro is tevreden, 'omdat een Argentijns meisje de echtgenote is van een Nederlandse prins, een voornaam iemand'.

Meer over