Frikadellen in de Tiroler sneeuw 'Dan blijf ik niet weg vanwege die Haider'

Terwijl de sneeuw in dikke vlokken valt, tettert uit de grote luidsprekers naast de babyskilift in Kirchberg het Nederlandse weerbericht ('vanuit het zuidwesten regen en zware wind'), gevolgd door reclameboodschappen over afgeprijsde cola bij Edah en goedkope videobanden van Pinocchio bij Blokker....

Van onze verslaggever Eric Arends

Sky Radio via de satelliet op de Oostenrijkse piste: met dank aan de Schischule Kirchberg, die voor haar Nederlandse gasten ook het werknemersbestand voortvarend aanpaste, waardoor nu 22 van de honderd skileraren uit Nederland komen. 'Kirchberg is Holländerfreundlich', zegt skischooldirecteur R. Lapper.

Die vriendelijkheid zie je niet alleen terug op de pistes, maar bijvoorbeeld ook bij McHansi, der Schnellimbiss mit Pfiff! midden in het dorp, waar je probleemloos een frikadel-speciaal met curry of een kaassoufflé kunt bestellen. Of anders wel in café-restaurant Almhof, gespecialiseerd in onder meer nasi en pannenkoeken.

Waar die wederzijdse liefde tussen Kirchberg, of eigenlijk heel Tirol, en de Nederlandse wintersporter vandaan komt, zou G. Eber van de plaatselijke VVV niet weten. In elk geval is de liefde van Nederlandse kant onvoorwaardelijk. Oostenrijk heeft een regering met extreem-rechtse politici, maar dat zal de Nederlandse vakantieganger een zorg zijn.

'Ik doe niet aan politiek', antwoordt Hans Offrein uit Enschede op de vraag of hij het deze dagen nog over Haider heeft gehad. Onderaan de babypiste trakteert Offrein vrouw en vrienden op bier. 'Veel Oostenrijkers, ook die niet op de FP & Ouml; hebben gestemd, voelen zich over een kam geschoren', zegt hij. 'Van de Oostenrijkers heeft 30 procent op Haider gestemd. Dus 70 procent niet.'

Offrein heeft daarom niet overwogen uit protest elders te gaan skiën. 'Ik kom al 25 jaar in Kirchberg. Ik heb hier leren skiën. Ik heb hier inmiddels zoveel vrienden en daar ga ik zo leuk mee om, dan blijf ik niet weg vanwege die Haider.'

In het kantoor van de VVV zegt Eber dat de Nederlandse wintersporter alleen maar vakantie viert. Eber: 'Ze komen om te skiën en lol te maken en laten zich niet snel beïnvloeden door politiek.'

Wel laten ze zich beïnvloeden door slechte sneeuwberichten, goedkope aanbiedingen uit andere berglanden en een kwakkelende economie. Die hebben het aantal overnachtingen in Kirchberg de afgelopen zes jaar fors omlaag geduwd. Maar dit jaar hebben de meeste Nederlanders geld genoeg en ligt er in Oostenrijk volop sneeuw.

Dus zullen de 62.677 Nederlandse overnachtingen van vorig jaar februari dit jaar ruimschoots worden overtroffen, voorspelt Eber. Ze schat dat deze dagen zeker 80 procent van de toeristen in Kirchberg Nederlander is.

Voor die conclusie zijn officiële cijfers overbodig. Af en toe vang je op straat nog wel eens een Duits woord op, maar over het algemeen is Nederlands de voertaal.

Die regel is wet geworden in een van de grootste cafés van Kirchberg: de London Pub. Al om halfzeven 's avonds puilt deze kroeg uit van uitsluitend Nederlands schreeuwende en op de banken hossende jongeren. Ouders overklassen hun kinderen in gekte soms moeiteloos.

Tiroler muziek is hier vervangen door de meezingers van Marco Borsato en André Hazes, en door Bill van Dijk met het Wilhelmus, bijpassend ingeleid door de dj. ('Nu wonnen we nog maar met 2-1, maar straks maken we die Duitsers in met 4-1!').

Het barpersoneel schenkt geen thee met rum, maar Grolsch, in 'vazen' of 'Amsterdammertjes', die alvorens te worden volgetapt vaak onderdeel zijn van een tamelijk tijdrovende jongleeract.

De London Pub is zoals carnaval in Brabant, maar dan in het kwadraat. Een vrouw klimt op de rug van een man, die innig wordt omhelsd door een andere man, waarna de drie aan omstanders vragen wat hier nou toch aan de hand is.

Op het toilet raakt een zwaar aangeschoten jongen boven het urinoir ontroerd door een Hazes smartlap. Alleen in de hoeken van het café valt in de vloerbedekking nog iets van het originele bloemmotief te ontdekken.

Elders zuigen je schoenen zich vast aan het doorweekte tapijt. Kirchberg, Oostenrijk, laat staan Haider of de FP & Ouml;, zijn hier in geen velden of wegen te bekennen.

Dat doet sommige inwoners pijn. 'Veel jongeren komen alleen maar naar Kirchberg voor de London Pub', fluistert oud-skileraar R. Lapper senior, vader van de skischooldirecteur. 'Ze kennen alleen dat café. Als ze hier aankomen, is dat het eerste waar ze naar vragen. Het dorp interesseert ze niet.'

Die opstelling blijkt van grote invloed op het Kirchbergse openbare leven. 'Vroeger ging het veel anders. Toen was er nog een echte après-ski', zegt Lapper. 'Dan bleef je soms uren met je skigroep napraten. Nu vragen ze of de les nog niet is afgelopen, omdat ze naar de London Pub moeten.'

Hans Offrein uit Enschede herinnert zich die tijden nog wel, waarin je de hele avond met je skiklas bleef naborrelen, uiteindelijk een taxi belde, maar dan nog lang niet weg was omdat de chauffeur ook wel een glaasje lustte en probleemloos aanschoof. 'Het is commerciëler geworden.'

Nederlandse vakantiegangers van nu zien daarin ongekende mogelijkheden. Een man die zegt de Hollandse snacks van Imbiss McHanzi te leveren, meldt opgewonden dat de Oostenrijkse eigenaar sinds de kerst zestienhonderd frikadellen heeft verkocht, ja, alléén frikadellen.

'Die tent zou ik zo willen overnemen', zegt hij. 'Maar als je hier als buitenlander een bedrijf wilt beginnen, moet je eerst zes Oostenrijkers in dienst nemen, ook al red je het in je eentje. Joh, ze willen hier helemaal geen buitenlanders. Dat komt allemaal door die halve gare van een Haider.'

Meer over