Freudiaanse bespreking

Massaal stortten lezers zich op de Sigmund-wedstrijd. De winnaars zien hun tekst binnenkort geplaatst op de plek van Peter de Wit; een paar afvallers staan hier.

Vraag humor en krijg... seks. Dat bleek maar weer bij de Sigmund-wedstrijd van 2011, waarvoor bijna duizend lezers een tekst bedachten voor de strip van Peter de Wit. Hoewel de spreekkamer van Sigmund niet direct erotische associaties oproept, refereren talloze inzenders aan de daad - zij het vaak in de individuele variant. 'Ga een potje rukken, Baltus', legt Bert Stolker uit Utrecht de psychiater in de mond.


Eveneens in de categorie onderbroekenlol: poep en pies. Na de zoveelste inzending over toiletbezoek in al zijn facetten, sloeg bij de vierkoppige jury de twijfel toe. Wat is dat toch, met dat 'bouten', 'schijten' en die toiletrollen? Het bijschrift 'zolang de wc maar niet bezet is' van Gerhard Pijnenburg uit Berkel-Enschot deed een belletje rinkelen. Aha! Tent = camping, occupied = het slot van de toiletten op die camping. Toch?


Sigmund-tekenaar Peter de Wit vroeg u dit jaar een tekst te bedenken bij de nietsnutterige meneer Baltus, die zich, evenals demonstranten wereldwijd, heeft aangesloten bij de Occupy-beweging. Met het verschil dat zijn blauwe tentje niet op een winderig Beursplein staat, maar in de spreekkamer van Sigmund. Peter de Wit had zelf nog geen tekst bedacht, zegt hij tijdens het juryberaad. 'Waarschijnlijk zou ik beginnen met kamperen, en van daaruit verder associëren naar iets abstracters.' De jury koos zes winnaars, die komende week op de plaats van Sigmund in de krant staan. Een aantal afvallers - niet per se de besten in die categorie maar representatief voor het geheel - staat op deze pagina's.


De inzendingen verraden waar u zich mee bezighoudt, of over opwindt. Veelzeggend over de stand van het land: de talloze referenties aan de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg.


'Dit werd niet bedoeld met de eigen bijdrage in de GGZ, Baltus!', tekent Willem Kasteleyn uit Rijswijk op uit de mond van Sigmund. Hij kan het weten, want Kasteleyn is werkzaam in de psychiatrie. 'Ik vond het dus een extra leuke uitdaging', schrijft hij, en zet dat gegeven kracht bij door niet één, maar zes bijschriften te mailen. Daarin was Kasteleyn overigens niet uniek. Spreid je winkansen, moeten de lezers gedacht hebben die twaalf of twintig teksten mailden.


Logischerwijs kwam ook de economische crisis vaak voorbij. Rex Oorschot noemt meneer Baltus Standard & Poor & Moody, verwijzend naar de kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Moody's. Ook de kwestie-Ajax wist door te dringen tot de spreekkamer van Sigmund. 'Jij zit hier alleen maar omdat je patiënt bent', is Annelies van Eekerens' vrije interpretatie van de opmerking van Cruijff aan het adres van Edgar Davids.


Alle bezuinigingen, crises en Cruijff ten spijt: bij het zien van dat blauwe tentje droomde u eigenlijk gewoon weg naar een camping in de Franse Dordogne. Daarvan getuigen de inzendingen over het hoge stageld dat campingbaas Sigmund rekent. 'In het hoogseizoen had u het dubbele voor die plek betaald', zegt de psychiater volgens Bernard de Jong uit Meeden.


Ook veel ingezonden: verschillende variaties op 'ik zei bezeten, niet bezetten.' Sommige inzendingen geven blijk van een smeulend generatieconflict. Zo mailt Frank Teulings: 'Wéér zo'n babyboomer met een Maagdenhuissyndroom'. Anderen verdienen een eervolle vermelding voor eenvoud en bescheidenheid: 'Ben de Jong uit Delft is cool!', stuurt, inderdaad, Ben de Jong uit Delft.


Enkele lezers grepen de demonstrerende Baltus aan voor wat persoonlijk activisme: 'Occupy! Grunberg uit de krant', schrijft Joop van Duin. 'Je moet vooral leren aardig voor jezelf te zijn, zoals ik en Geert', sneert Ad van den Heuvel uit Amersfoort naar politicus Wilders. Ten slotte wat wijsheden, bijvoorbeeld van Ad Klompenhouwer uit Amersfoort: 'Omdat het niets kost, is het ook niets waard', zegt Sigmund tegen Baltus. En, van Bertus van den Belt uit Zwolle: 'Aan een gevangen geest verdien ik het meest'. Geen winnaar, maar volgens de jury zeker een tegeltje waard.


Meer over