Fresku verwarrend en stoer in clip Douwe Bob

Fresku's aanklacht is opnieuw geestig verpakt en die van het Reformatorisch Dagblad smoort in misplaatste fatsoensrakkerij.

Haro Kraak
null Beeld Robin de Puy
Beeld Robin de Puy

Fresku houdt van verkleedpartijtjes. De rapper uit Eindhoven deed zich al voor als een Brabantse PVV-stemmer (Willy Keurig), een stereotiepe Antilliaan (Gino Pietermaai), een totaal verwarde versie van zichzelf in de mockumentary Fresku 2.0 en een jaar geleden schminkte hij zich wit in de videoclip van Zo doe je dat, waarin hij rapt dat je alleen op de radio komt als je blank klinkt.

Deze week kwam de rapper met een nieuwe clip, waarin hij weer witte popclichés parodieert. Douwe Bob is het mikpunt, om precies te zijn. Sterker, het is geen clip van Fresku maar van Douwe Bob zelf.

In de video van de nieuwe single How Lucky We Are zie je een gladgeschoren Fresku in een felblauw pak, een neptattoo van een roos op zijn nek, een gitaar over zijn schouder en een kuifpruik op zijn kop. Met een intens ijdele, fronsende poseer-blik playbackt hij het radiovriendelijke americanaliedje, terwijl op de achtergrond zijn vrienden (o.a. rapper Mocromaniac) in trainingspak in een Eindhovens portiekje joints roken. De geforceerd spontane gebaartjes - wijzen, boksen en knipogen naar de camera - laten weinig heel van het imago van Douwe Bob.

Opnieuw lijkt Fresku het veilig witte 3FM-klimaat aan te klagen, kritiek die nog altijd zeer relevant is. Maar deze keer vraagt een lieveling van 3FM er zelf om: bespot me. Verwarrend en stoer, maar vooral ook heel erg geestig.

Haro Kraak

Diep triest

Afgelopen weekeinde begon in Amsterdam het EuroPridefestival. Thema: 'Join our freedom, feel free to join us!' Ons aller HEMA voelde zich zo vrij een geinige inhaker te verzinnen. Zesduizend T-shirts à 10 euro per stuk werden versierd met verschillende opdrukken: tompoes hartje tompoes, rookworst hartje rookworst en tompoes hartje rookworst. De winst gaat naar belangenvereniging COC.

Mooi zo. Een binnenlandredacteur van het Reformatorisch Dagblad dacht de andere kant op en haalde vol walging verhaal bij een HEMA-woordvoerder. Vraagje: 'Tijdens grachtenparades treden deelnemers vaak half bloot op, in korte, strakke latexpakjes. Wil de HEMA zich daar mee afficheren?' Daarna, over de 'dubbelzinnige' rookworsten en tompoezen: 'Kunt u zich voorstellen dat mensen dit ranzig vinden?'

De persvoorlichter legde uit dat de actie bedoeld is om homo's, hetero's, lesbiennes, bi's en 'in dubio's' te steunen. Verdraagzaamheid naar iedereen, dat is de boodschap. Ze vroeg zich hardop af wie daar in godsnaam aanstoot aan zou kunnen nemen. Het Reformatorisch Dagblad wist het wel: 'De fatsoenlijke Nederlander...?!'

De welgemanierde krant had zichzelf buitengesloten en kroop nu in de slachtofferrol. 'De HEMA benadrukt er voor iedereen te zijn', sipte de journalist. 'Blijkbaar niet voor mensen die dit aanstootgevend vinden.'

Diep triest, inderdaad.

Gidi Heesakkers

Meer over