Fraude met pgb's bestraft met boete van 3,1 miljoen euro

De ex-eigenares-directrice van een instelling voor begeleid wonen in Lelystad moet de staat een bedrag van 3,1 miljoen euro betalen wegens grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten van haar cliënten.

AMSTERDAM - Met deze uitspraak heeft de rechtbank in Lelystad gisteren de eis gevolgd van het Openbaar Ministerie. Samantha S., de oprichtster van de opvanginstelling Ansa, werd op 23 maart van dit jaar al veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf wegens fraude en het op grote schaal witwassen van de opbrengst daarvan door de aanschaf van huizen, auto's en sieraden.

Tegen die straf ging ze in hoger beroep. Toen al kondigde het OM aan het met de fraude verdiende geld terug te zullen eisen op grond van de pluk-ze-wetgeving.

Volgens de officier van justitie was de bedrijfsvoering van Ansa gericht op fraude. S. vroeg namens haar cliënten een hoger pgb aan dan nodig was en stak het meerdere in eigen zak. Het is ondoenlijk om per cliënt te berekenen welk deel van de pgb's aan zorg werd besteed en welk deel werd verduisterd. Daarom eiste het OM de volledige winst terug uit de jaren - tussen 2005 en 2010 - dat Ansa actief was. Die winst is berekend op exact 3.104.000 euro. De rechter volgt die rekensom.

De advocate van S. vindt dat van de ruim 3 miljoen euro de werkelijk gemaakte kosten, zoals voor huisvesting, moeten worden afgetrokken, maar zij onderbouwde dat verzoek volgens de rechter onvoldoende. Of S. in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, is niet bekend; haar raadsvrouw was niet bereikbaar voor commentaar.

undefined

Meer over