Frau Antje (2)

Madeleen Driessen is sinds het najaar de huidige Frau Antje (zie ook de Volkskeuken van 17 juni). Een jonge vrouw uit Amstelveen, is natuurkundige en werkt ondermeer als fotomodel, weet de woordvoerder van het Nederlands Zuivelbureau....

Ze treedt 'slechts' een paar keer per jaar op in Duitsland. De meeste Antjes houden het niet lang vol, ze kunnen immers 'niet al te oud worden'. Of ze altijd blond zijn? 'Meestal wel.'

De eerste Frau Antje, bedacht door wijlen Hans Willemse, werd gespeeld door actrice Kitty Janssen. De woorden die haar in Duitsland onsterfelijk maakten: Guten Abend, liebe Hausfrauen. Heute zeiche ich Ihnen Käsetosti Hawaii. We schrijven 1961.

Niet alleen in Duitsland heeft de kaaslobby het kaasmeisje ingezet. In Nederland zelf trad ze aan op klompen en in 'klederdracht'. Maar ook in Frankrijk, Groot-Brittannië en Japan. Alleen in Duitsland is ze gebleven, al is haar taak wel veranderd. Er wordt minder aan collectieve promotie gedaan dan in het verleden, de zuivelondernemingen doen het meer zelf, weet het Nederlands Zuivelbureau in Den Haag.

Duitsland is nog altijd de grootste afnemer van Nederlandse kaas; 40 procent van de export gaat naar de oosterburen. De Duitser eet ook meer kaas; 20 kilo tegen 15 kilo van de gemiddelde Nederlander. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat in de Duitse getallen ook kwark als kaas meetelt.

Zwiebelfisch, voor vier personen, uit Neues Kochen mit Frau Antje.

Pel 1 kilo uien, halveer ze en snijd ze in dunne halve ringen. Smelt in een ruime koekenpan 50 gram - Hollandse - boter en bak daarin de uien glazig. Gier er 125 milliliter droge witte wijn bij en laat een kwartiertje pruttelen. Draai dan het vuur uit en breng op smaak met zout, peper, 1 tot 2 eetlepels Dijon-mosterd en een suikerklontje.

Spoel 800 gram roodbaarsfilet af met water, dep droog met keukenpapier en bestrijk met twee eetlepels citroensap. Laat twee vleestomaten even in een kom met kokend water staan, ontvel ze, peuter de zaden eruit en snijd het vruchtvlees in stukjes.

Spoel een bosje dille schoon, schud het water eruit, snijd fijn en meng de kruiden op een klein beetje na met de tomaat en de ui. Rasp 150 gram oude Goudse kaas, houdt de helft apart.

Doe de helft van het uienmengsel over in een beboterde ovenschaal. Bestooi met de kaas en leg de visfilets hierop. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de rest van het uimengsel erover, strooi de rest van de kaas erover. Gaar de ovenschotel in ongeveer een half uur in een op 200 graden voorverwarmde oven. Strooi er vlak voor het opdienen nog het restje dille over.

Meer over