COLUMN

Frans

Frans Timmermans is nu nog minister van Buitenlandse Zaken, maar hij wordt eerste en belangrijkste vicevoorzitter van de Europese Commissie - de Commissie heeft er zeven. Vandaag moet Timmermans op sollicitatiegesprek bij voorzitter Juncker. Het is kat in 't bakkie, Frans moet alleen opmerkingen over Junckers drankgebruik zien te vermijden, want die onvoorzichtigheid brak Jeroen Dijsselbloems Europese carrière in de knop.

Even leek het erop dat we in de commissie zouden worden afgescheept met de Europees Commissaris voor Hondentrimsalons en Hertenkampen, waarvoor het kabinet minister Liliane Ploumen naar voren schoof. Maar nadat Juncker er na een paar keer tellen achter was gekomen dat hij het quotum van acht vrouwen in zijn Commissie reeds had gehaald, was Ploumen niet meer nodig.

Dat maakte eindelijk de weg vrij voor Frans Timmermans.

Plus natuurlijk dat inmiddels ook aan de personele eisen van Oost-Europeanen, Zuid-Europeanen, Duitsland, Spanje, Polen, liberalen, christen-democraten, anti-Russen, oud-communisten en diverse andere machtsblokken en lobbygroepen was voldaan en Juncker alleen nog een sociaal-democraat uit het Noorden nodig had om de volmaakte balans en afspiegeling van het al te bereiken. Voilà F. Timmermans, Limburger, Europeaan, koempel in het diepst van zijn ziel, Roda JC-aanhanger en talenwonder.

Je moet er niet aan denken dat het bestuur van je voetbalclub op dezelfde manier wordt samengesteld als de Europese Commissie, want dan is de mars naar de afgrond ingezet. Een bedrijf dat de Brusselse methode zou hanteren, is ten dode opgeschreven. Ze kijken daar niet in de eerste plaats naar kwaliteit, ervaring, visie en talent. Pas wanneer de kandidaat voldoet aan allerlei niet ter zake doende triviale voorwaarden, wordt er nog even gekeken of hij weleens iets in de politiek heeft gedaan, iets weet van de internationale verhoudingen en een beetje knap kan onderhandelen.

Zo beschouwd is het een godswonder dat het Europese project nog bestaat en zelfs functioneert.

Enfin, zo hebben we nu dus Federica Mogherini als Europees commissaris van Buitenlandse Zaken: vrouw, jong, Zuid-Europese, Italiaanse, christen-democrate en een half jaartje ervaring in het Italiaanse kabinet. Ze heeft een blog dat BlogMog heet en ze is nog doller op reizen dan Frans Timmermans en Floortje Dessing bij elkaar.

Ik vind heus niet dat alleen oude mannen in grijze pakken geschikt zijn voor de haute-diplomatie. Misschien ontvangt Federica Mogherini over drie jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Mogelijk ontwapent zij Vladimir Poetin met drie glimlachjes en een subtiele beweging met haar pink en brengt ze IS naar de onderhandelingstafel.

Maar dat moeten we eerst nog maar eens zien en tot die tijd blijft de benoeming een ondoorzichtige goocheltruc.

Timmermans wordt behalve eerste vicevoorzitter ook nog 'A-commissaris' met 'doorzettingsmacht' - Brussels voor doen wat ik zeg. Juncker gaat een soort kabinet met ministers en staatssecretarissen vormen en zo zal Frans Timmermans straks toch zijn stempel gaan drukken op het buitenlands beleid van de EU.

Frans Timmermans, de enige commissaris die alle Unie-talen vloeiend spreekt (plus diverse dialecten), de man die dit jaar de prijs voor de Toespraak van het Jaar zal winnen en die straks op Facebook niet alleen ons, maar heel Europa op de hoogte zal brengen van de laatste resultaten van Roda JC.

Ook Frans Timmermans is op de verkeerde gronden uitverkoren, maar soms valt de keuze toevallig toch goed uit.

Meer over