Fransman vindt voor 3,5 miljoen euro aan goud in geërfd huis

Het is meestal niet al goud wat blinkt, maar voor een mazzelende Fransman was dat wel zo, schrijft de Franse regionale krant La Dépêche. De geluksvogel, van wie de identiteit niet bekend is, erfde onlangs een voornaam huis in het Normandische Évreux. De erfgenaam stuitte bij het leegruimen van de woning op 39 zeer goed verstopte goudstaven en 5000 gouden munten.

Pim Pauwels
Goudstaven. Beeld anp
Goudstaven.Beeld anp

De krant baseert zich op informatie van een lokale veilingmeester, die de goudschat begin deze maand via meerdere veilingen heeft verkocht. Het geveilde goud zou de nieuwe eigenaar van de woning 3,5 miljoen euro rijker hebben gemaakt, beweert deze Nicolas Fierfort.

Volgens Fierfort was het goud 'extreem goed verstopt' en had hij zelf niets opgemerkt toen hij enkele dagen voor de vondst het meubilair in het huis kwam taxeren. De erfgenaam stuitte op het goud toen hij het meubilair ging verplaatsen. Onder een van de meubelstukken zat een tinnen blik vastgeschroefd waar bij nadere inspectie gouden munten in bleken te zitten. In een lege verpakking van een whiskyfles vond hij nog enkele goudstukken. Toen hij vervolgens het hele huis overhoop haalde bleek overal goud rond te slingeren, vertelt Fierfort tegen de krant. Het lag 'onder meubels, onder stapels wasgoed, in de badkamer, overal.'

Certificaten

Een geluk bij een geluk is dat de erfgenaam ook nog kan aantonen dat het goud van legale herkomst is. In de woning van de overledene lagen namelijk certificaten waaruit bleek dat de erflater het goud in de jaren '50 en '60 had aangeschaft.

Helaas voor de gouddelver moet hij 45 procent van de opbrengst van de goudveiling aan de Franse belastingdienst afstaan, die erfbelasting over de goudschat kan innen. Ook zal de fiscus niet nalaten te verifiëren of de overledene al die jaren wel vermogensbelasting over zijn goudvoorraad heeft betaald. Als dat niet zo is, moet zijn erfgenaam die achterstallige belasting alsnog voldoen.

Meer over