Fransen voeren actie voor Irak

Vier Franse hulporganisaties willen een passagiersvlucht naar Irak organiseren, om aandacht te vragen voor de 'perverse gevolgen' van de VN-boycot tegen dat land....

Driehonderd 'bekende Fransen' uit religieuze, politieke, wetenschappelijke, diplomatieke en kunstzinnige hoek steunen de actie. Honderd vrijwilligers hebben zich voor de vlucht gemeld, onder de noemer Un avion pour l'Irak.

De bekende pater Abbé Pierre heeft zich achter de actie gesteld, samen met de oud-ministers Claude Cheysson en Robert Badinter. Ook de communistische minister Jean-Claude Gayssot zou zijn steun hebben toegezegd.

Het vliegtuig zou op 29 september moeten opstijgen, maar er is geen luchtvaartmaatschappij gevonden. Air France zegt eerst een 'technische verkenningsvlucht' te willen uitvoeren.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft herhaaldelijk laten weten dat passagiersvluchten naar Irak niet in strijd zijn met de VN-boycot. Volgens het ministerie vallen alleen economische en financiële transacties onder het embargo. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, de twee landen die het meest stringent vasthouden aan de Irak-boycot, menen dat alle vluchten naar Irak toestemming vooraf moeten hebben van de VN.

De organisatoren zeggen niet naar Irak te willen om Saddam Hussein te ontmoeten. Tijdens een tweedaags bezoek wil de groep ziekenhuizen aandoen, om de effecten van de boycot aan de wereld te tonen. De Iraakse premier, Tarik Aziz, heeft al laten weten het vliegtuig op de luchthaven van Bagdad te zullen verwelkomen. 'We gaan erheen om te ageren tegen het embargo', aldus oud-minister Cheysson, maandag. 'Wat is dit voor een wereld waarin kinderen worden vermoord om hun ouders te straffen?'

Tijdens de millenniumtop vorige week in New York onderstreepte president Chirac nog eens dat Frankrijk vindt dat de sancties tegen Irak 'gevaarlijk, onmenselijk en contraproductief' zijn. Dezelfde dag publiceerde de New York Times uit een rapport van de geheime dienst CIA. Daarin zou staan dat Irak het gros van de contracten die horen bij het olie-voor-voedsel-programma heeft gegund aan Frankrijk, Rusland en China. Alledrie de landen maken zich sterk voor opheffing van de boycot tegen Irak.

Meer over