Fransen heersen na entree Griezmann

Er is geen groter wapen in het arsenaal van de coach dan een strategisch geplaatste wissel. Het is al vaker dit WK gebleken, maar tijdens de achtste finale tussen Frankrijk en Nigeria was het bewijs wel heel duidelijk.

AMSTERDAM - Antoine Griezmann verving Olivier Giroud in de 62ste minuut en daarmee veranderde de wedstrijd van een evenwichtig gevecht in een voor de Afrikanen onhoudbare situatie. De ploeg van coach Didier Deschamps won uiteindelijk met 2-0, nadat de druk tot een maximum was opgevoerd.

Dat kwam ook doordat spits Karim Benzema na de entree van Griezmann verkaste naar de spitspositie en weer nadrukkelijk in het spel werd betrokken. De invaller van Real Sociedad deed aan verdeel- en heerspolitiek en verdreef het anonieme optreden van de statische Arsenal-spits Giroud daarmee naar de achtergrond.

Noem het een meesterzet van Deschamps of noem het de correctie van een tactische fout: de omzetting veranderde het wedstrijdbeeld compleet.

Het eerste doelpunt werd gemaakt door middenvelder Paul Pogba, die na 79 minuten scoorde met een kopbal uit een door doelman Vincent Enyema verkeerd verwerkte hoekschop. In blessuretijd passeerde Joseph Yobo zijn eigen keeper, onder druk van Griezmann, die vlak bij hem was.

Ondanks het soevereine laatste half uur was er voldoende aan te merken op het spel van 'Les bleus'. Opnieuw ontsnapte de huidige nummer 17 van de wereldranglijst aan een rode kaart. Dat was al zo in het eerste groepsduel tegen Honduras, toen Pogba een natrappende beweging maakte naar Wilson Palacios.

Deze keer was het een andere middenvelder, Blaise Matuidi, die over de schreef ging. Met een gemene tackle schopte hij Ogenyi Onazi na 54 minuten uit de wedstrijd. De gele kaart die hij voor dit vergrijp incasseerde had een rode moeten zijn, bleek uit de beelden.

De boosheid over het uitblijven van die kaart bij bondscoach Stephen Keshi van Nigeria was begrijpelijk. Al deed hij ten onrechte zijn beklag over het afgekeurde doelpunt van Emmanuel Emenike, die na 19 minuten in buitenspelpositie scoorde. Ook met die beslissing zat de sterk leidende scheidsrechter Geiger uit Amerika goed. Toch zijn het deze defensief kwetsbare momenten die Deschamps zal uitlichten om zijn spelers ervan te doordringen wat erbij komt kijken als je wereldkampioen wilt worden. Hij was zelf aanvoerder van het team dat in 1998 in eigen land de titel greep.

Deschamps, een defensieve middenvelder met grote strategische vaardigheden, weet dat hij een selectie tot zijn beschikking heeft waarmee hij ook als coach kan gloriëren. Hij besloot het notoire lastpak Samir Nasri (Manchester City) niet mee te nemen naar Brazilië. Een grote tegenvaller was het op 't laatst wegvallen van sterspeler Franck Ribéry (Bayern München) met een rugblessure.

Maar met een Karim Benzema in vorm en talentvolle spelers als Pogba, Matuidi, Mathieu Valbuena en de na een uur ingebrachte Griezmann om hem heen kan Frankrijk een machtig collectief zijn. Kan, ja. Maar dan moet ook Deschamps als coach de juiste keuzen blijven maken.

Twee jaar geleden, tijdens het EK in Polen en Oekraïne, koerste Frankrijk vol overtuiging af op de kwartfinales. Om daar letterlijk tot stilstand te komen toen de toenmalige coach Laurent Blanc, bevangen door de angst voor tegenstander Spanje, besloot zijn basisopstelling om te gooien.

Frankrijk was lang ongeslagen gebleven, maar Blanc durfde niet te vertrouwen op wat al die tijd goed was geweest, nadat Zweden die reeks van 23 wedstrijden had gebroken. Blanc bracht extra defensieve accenten aan, waarna Frankrijk in de Donbass Arena van Donetsk met 2-0 verloor door twee doelpunten van Xabi Alonso.

We zijn nu twee jaar verder en onder Deschamps zijn er wat wijzigingen geweest in de selectie. Een van de aangenaamste is de entree van de 23-jarige Griezmann, wiens spelintellect een lust voor het oog is. Hij ziet het niet alleen. Hij heeft ook het vermogen om de bal daar neer te leggen waar hij de ruimte ontwaart.

Dat bleek ook maandag in Estádio Nacional van Brasília, nadat Griezmann de linkerflank ging bespelen en Benzema doorschoof naar de spits. Wat een verschil een omzetting kan maken. Frankrijk veranderde van een ploeg die op weg was naar de uitgang in een potentiële toernooiwinnaar.

Achtste finale

Frankrijk - Nigeria 2-0. 79. Pogba 1-0, 90+2 Yobo 2-0 (e.d.). Scheidsrechter: Geiger (VSt). Toeschouwers: 67.882. Gele kaarten: Matuidi (Frankrijk).

Frankrijk: Lloris, Debuchy, Varane, Koscielny, Evra, Pogba, Cabaye, Matuidi, Valbuena (90. Sissoko), Giroud (62. Griezmann), Benzema.

Nigeria: Enyeama, Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa, Odemwingie, Onazi (59. Gabriel), Moses (89. Nwofor), Mikel, Musa, Emenike.

undefined

Meer over