Fransen en Zwitsers zetten vermakelijke 0-0 op het veld en zijn door

Met een vermakelijk schouwspel van glijpartijen, getrek aan shirtjes en bij vlagen mooi, snel voetbal, besloten gastland Frankrijk en Zwitserland zondag groep A van het EK voetbal met 0-0, in de zoete wetenschap dat ze het toernooi vervolgen met de achtste finales.

De Zwitser Embolo (midden) in duel met Cabaye. Beeld epa
De Zwitser Embolo (midden) in duel met Cabaye.Beeld epa

Prachtig weer, feestelijk verkleed publiek, president Hollande in driedelig grijs, Zwitserland officieel als thuisploeg en zelfs een stukgetrapte bal. Voor ieder wat wils. Alleen: een erbarmelijk veld, hobbelig en glad. Dat veld zorgde voor kolderieke uitglijders, doch voorkwam dat het behoorlijke spel, zeker voor rust, uitmuntend kon zijn.

Stadion Pierre Mauroy is een klassiek volkstheater, met steile tribunes die het gezang een fraaie akoestiek geven. Het galmde, als de Fransen hun allez les bleus aanhieven, of de Zwitsers iets in hun koeterwaals. Het is alleen jammer, en de UEFA heeft daarover zijn beklag gedaan, dat het veld zo beroerd is, mede door de regenval.

Suikerpapier

Zo ontstond een meeslepend gevecht, soms letterlijk, want de Fransen scheurden de shirtjes van de Zwitserse lijven, alsof ze van suikerpapier waren, die shirtjes dan. Xhaka verbruikte er drie. Pogba gleed geregeld uit bij zijn kunstige acties en vroeg zich dan vertwijfeld af wat dat toch was, met dat gras, dat alle kanten opvloog bij welke felle beweging ook.

Frankrijk was al zeker van plaatsing en kon alleen de eerste plaats nog verliezen bij een nederlaag. Bondscoach Didier Deschamps, die vooralsnog niet opteert voor een vaste ploeg, hield deze keer de middenvelders Matuidi en Kanté aan de kant, net als centrale aanvaller Giroud en uitblinker tot nog toe Payet, die na een uur inviel voor Coman. De alternatieve spits, Gignac, liet een zwakke indruk achter.

Terug was Paul Pogba, de beoogde ster van het toernooi, die vorige keer tegen de Albanezen naar de bank was verwezen. Toen viel hij in en maakte hij een obsceen gebaar na een doelpunt, voor wie dat ook was bedoeld. Hij was zondag gemotiveerd tot in zijn kruin en excelleerde met een paar heerlijke schoten, waarvan het laatste, met de wreef van de linkervoet, via de kruising overging.

Naast hem op het middenveld liepen Sissoko en Cabaye. Dat Kanté terugkeert zondag in Lyon, tegen een nummer 3 van één van de andere groepen, is duidelijk. De vraag is of Pogba zijn plaats behoudt, wat mogelijk ten koste van Matuidi zal gaan.

Sportblogs

We volgende de wedstrijden op de voet. Lees hier het liveblog terug.

Alle nieuwtjes, relletjes en trivia rondom de sportzomer houden we bij in ons Sportzomerblog. Dat vindt u hier.

Albanië

Omdat Albanië in de andere wedstrijd vlak voor rust met 1-0 voorkwam tegen Roemenië, hoefden de Zwitsers niet meer echt te vrezen voor hun tweede plaats, die ze naar Saint-Étienne brengt, naar de nummer twee uit de groep van Duitsland. Wie weet, Duitsland zelf. De Zwitserse bondscoach Petkovic stelde zijn sterkste elftal op, met dien verstande dat 'kansenmisser' Seferovic uit de ploeg was verdwenen, ten gunste van de 19-jarige Breel Embolo, hét talent van voetballend Zwitserland.

De Zwitsers loerden op de zege en waren bijna gelijkwaardig aan Frankrijk. Naarmate de wedstrijd vorderde nam het niveau en het spektakel af, hetgeen alles had te maken met de vrij gunstige situatie voor beide elftallen. Frankrijk 1, Zwitersland 2. Albanië 3. Debutant Albanië moet nog even geduld betrachten en hopen dat de drie behaalde punten genoeg zijn voor een vervolg.

Nog één keer raakte het publiek zondag in vervoering, toen Sissoko de perfecte voorzet gaf aan de inlopende Payet. Diens volley raakte keihard de lat. Zelfs die 'plong' van het contact tussen leer en metaal galmde heerlijk in het stadion.

Albanië won met 0-1 van Roemenië. Beeld ap
Albanië won met 0-1 van Roemenië.Beeld ap
Meer over