Nieuws

Franse voetballer Benzema veroordeeld wegens poging tot afpersen van teamgenoot Valbuena

Karim Benzema, aanvaller van Real Madrid, is in Frankrijk veroordeeld voor poging tot afpersing. Hij krijgt van de rechter in Versailles een boete van 75 duizend euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.

Daniël van Kessel
Karim Benzema tijdens een wedstrijd in de Spaanse eredivisie, afgelopen weekeinde. Volgens de rechter is hij medeplichtig aan het afpersen van een teamgenoot. Beeld AP
Karim Benzema tijdens een wedstrijd in de Spaanse eredivisie, afgelopen weekeinde. Volgens de rechter is hij medeplichtig aan het afpersen van een teamgenoot.Beeld AP

Volgens de rechter is Benzema (33) medeplichtig aan een poging zijn voormalige collega Matthieu Valbuena af te persen. Toen de twee samen speelden voor het Franse nationale elftal, dreigde iemand een seksvideo van Valbuena te verspreiden. Benzema moedigde zijn teamgenoot aan om de afperser – een vriend van Benzema – een bedrag van 150 duizend euro te betalen.

Benzema heeft altijd ontkend. Hij beweerde dat hij Valbuena juist probeerde te helpen. Zijn advocaten vroegen dan ook om vrijspraak. Die kwam er niet: de rechter gaf zelfs een hogere voorwaardelijke straf dan geëist door de openbaar aanklager. Die vroeg de rechter om 10 maanden voorwaardelijke celstraf.

Ook vier andere betrokken mannen zijn vandaag veroordeeld in wat in Frankrijk de ‘sekstapezaak’ is gaan heten. De man die de video van de telefoon van Valbuena zou hebben gekopiëerd, werd veroordeeld tot twee jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Hoger beroep

Benzema gaat in beroep tegen de uitspraak. ‘Deze uitkomst komt op geen enkele manier overeen met wat er daadwerkelijk is gebeurd’, aldus een van zijn advocaten. Benzema werd lange tijd niet opgeroepen voor de Franse nationale ploeg. Deze zomer deed hij wel weer meer aan het EK. Volgens de baas van de Franse bond, Noël Le Graët, is hij ‘niet uitgesloten’, ook niet na deze veroordeling.

De inmiddels 37-jarige Valbuena speelt nu voor Olympiakos in Griekenland. Dat hij zijn plek bij het nationale elftal kwijtraakte, wijt hij aan de affaire. Tijdens het proces zei hij bang te zijn geweest dat de zaak het einde van zijn carrière zou betekenen.

Benzema was – net als bij eerdere zittingen in de afgelopen zes jaar – zelf niet aanwezig bij de rechtbank in Versailles. Dit keer was hij zich aan het voorbereiden met Real Madrid op een Champions League-wedstrijd vanavond tegen Sheriff in Moldavië.

Meer over