Franse VN-militairen schieten weer op Serviërs op berg Igman Kroaten stoppen reactiemacht

De Bosnische Kroaten in het zuidwesten van Bosnië-Herzegowina weigeren militairen van de westerse snelle reactiemacht door te laten. Een woordvoerder van de Kroaten zei gisteren in Mostar dat de grensovergang bij Kamensko is gesloten....

AFP, AP, Reuter

SARAJEVO/ZAGREB

Slobodan Bozic, die de contacten met de VN onderhoudt voor 'republiek' van de Bosnische Kroaten (Herceg-Bosna), eiste verder duidelijkheid over het aantal militairen dat de reactiemacht zal omvatten en de tijdsduur van haar inzet. Bozic zei mede te spreken voor de president van de Kroatisch-Bosnische federatie, Kresimir Zubak, tevens president van Herceg-Bosna.

De grens bij Kamensko blijkt al sinds zaterdag dicht. Het bewind van Herceg-Bosna verwijt de voorhoede van de reactiemacht (ongeveer tweeduizend Fransen en duizend Britten) zonder toestemming haar grondgebied te zijn binnengetrokken en eist hun vertrek binnen dertig dagen. De eenheden van de reactiemacht zijn gelegerd in Tomislavgrad.

Franse militaire bronnen zeggen dat de Bosnische regering geen toestemming wil geven voor het doorreizen van militairen van de reactiemacht naar Kiseljak, veertig kilometer ten westen van Sarajevo. De Bosnische president Alija Izetbegovic heeft de reactiemacht verboden op te trekken over de weg vanuit Gornji Vakuf, ongeveer honderd kilometer ten westen van Sarajevo.

De Kroatische regering staat niet toe dat rond de vierduizend Britse soldaten aan land gaan in Split, zo verklaarde de Britse VN-woordvoerder in de stad, Barry Hawgood.

De Bosnische premier Haris Silajdzic ontkende gisteren echter in Parijs dat zijn regering de reactiemacht tegenwerkt. De Franse staf-chef, admiraal Jacques Lanxade, had dit maandag beweerd.

De krachtmeting tussen de VN en de Bosnische Serviërs over de route over de berg Igman naar Sarajevo ging gisteren in volle hevigheid door. Franse VN-militairen schoten voor de derde dag met zwaar geschut op een Servische stelling die VN-konvooien onder vuur neemt.

In de nacht van maandag op dinsdag werd een VN-konvooi met 70 ton voedsel in het donker beschoten. Een VN-woordvoerder zei te geloven dat de Serviërs beschikken over moderne nachtkijkers. De VN-chauffeurs hebben eveneens van die kijkers en rijden zonder licht. De VN legden een rookgordijn om het konvooi aan het oog van de Serviërs te onttrekken.

De VN lijken vast besloten om koste wat kost de route open te houden, een oud en omstreden plan van Unprofor-commandant generaal Rupert Smith, dat nu lijkt te worden uitgevoerd vanwege de voedselcrisis in Sarajevo en de vorming van de reactiemacht.

Meer over