Franse sterren steunen hoerenloper

Charles Aznavour, Catherine Deneuve en tientallen andere Franse sterren hebben een petitie getekend tegen de aanstaande boete voor hoerenlopers. Ze zien geen bezwaar tegen prostitutie zolang dat een vrijwillige transactie tussen volwassenen is.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Eind november behandelt de Assemblée Nationale een wetsvoorstel om hoerenlopers een boete van 1.500 euro te geven, oplopend tot 3.000 euro voor recidivisten. Volgens de socialistische initiatiefnemers is het merendeel van de prostituees slachtoffer van vrouwenhandel. Via de boete wordt de klant 'gesensibiliseerd' voor het lot van deze vrouwen.

De petitie is opgesteld door zanger en zeezeiler Antoine. Ondertekenaars zijn onder meer de cineasten Claude Lanzmann (Shoah) en Claude Lelouch, Jack Lang, de befaamde minister van cultuur onder president Mitterrand, en de actrice Mireille Darc.

Enkele weken geleden trok de schrijver Frédéric Beigbeider in Frankrijk de aandacht met een manifest van 343 'smeerlappen' die het 'recht op hun hoer' opeisten.

De voorstanders van de boete voor hoerenlopers beschouwen prostitutie als een moderne vorm van slavernij, zich baserend op politiecijfers die zouden uitwijzen dat 90 procent van de prostituees in Frankrijk van buitenlandse afkomst is. Volgens Antoine zijn deze cijfers vertekend, omdat ze alleen betrekking hebben op straatprostitutie, waarin buitenlandse vrouwen sterk zijn oververtegenwoordigd.

'Door tegen niet-gedwongen prostitutie te vechten wordt energie verspild die beter besteed zou kunnen worden aan de strijd tegen mensenhandel', aldus Antoine. Mensenhandel is verschrikkelijk, zei een van de andere ondertekenaars, de zanger Alain Souchon. 'Maar vrouwen die ervoor gekozen hebben zich te prostitueren voor gemakkelijk geld, moeten kunnen doen wat ze willen. Ze verlenen tedere diensten aan zo veel wanhopige jongens. Laat ze hun klanten houden!'

undefined

Meer over