Franse senaat steunt pensioenplan

PARIJS - De Franse senaat (Eerste Kamer) heeft met 177 tegen 153 stemmen de wet voor de pensioenhervorming aangenomen. UMP (rechts) en de kleine middenpartijen stemden voor, alles links daarvan was tegen.

De Franse minister van Arbeid Eric Woerth spreekt in de senaat. Beeld reuters
De Franse minister van Arbeid Eric Woerth spreekt in de senaat.Beeld reuters

De strijd om de pensioenhervorming nam vrijdag de gedaante aan van een race tegen de klok. De regering zette alles op alles om nog vrijdagavond de senaat te laten stemmen over het wetsvoorstel. Nu dat is gelukt, gaat maandagochtend een gemengde commissie met zeven leden uit zowel assemblée en senaat aan de slag om tot een gezamenlijke tekst te komen. Daar wordt dan woensdag of donderdag in beide parlementen over gestemd. Nu de senaat akkoord is met de hervorming, zal dat laatste deel van het traject waarschijnlijk geen obstakels meer opwerpen.

Woede oppositie
Om die temposlag te maken, stelde de regering donderdag voor de resterende 250 amendementen in hun geheel te behandelen. Een voorstel dat de woede van de oppositie opriep. 'Dit is de zoveelste overrompeling van Sarkozy', vond socialistenleidster Martine Aubry.

De senaat vergaderde meer dan honderdtwintig uur over de pensioenhervorming. Het parlement had er eerder zeventig uur over beraadslaagd.

Confrontatie
Ook buiten het parlementsgebouw zocht de regering de confrontatie op. De politie ontruimde vrijdagochtend de blokkade van raffinaderij Grandpuits , niet ver van Parijs. Daarbij vielen enkele lichtgewonden. Parijs was de afgelopen dagen het zwaarst getroffen door de brandstofschaarste. Bij andere brandstofdepots ontstond een kat- en muisspel met de demonstranten. Zodra een blokkade gewapenderhand was opgeheven, werd elders een depot geblokkeerd.

De regering gaf vrijdag toe dat het langer dan verwacht kan duren alvorens overal weer brandstof te verkrijgen is. Twintig procent van de pompstations staat volgens de overheid droog. Alleen in het oosten van het land zijn nog redelijk veel stations die voorraad hebben.

Rantsoenering
In sommige departementen is overgegaan tot rantsoenering: dertig liter voor personenauto's, 150 liter voor vrachtwagens. Andere departementen hebben een aantal pompstations opdracht gegeven urgent vervoer als politie, ziekenauto's en melkrijders voorrang te geven.

De blokkade van de raffinaderijen stelt de eenheid van de vakbonden op de proef. De grootste gematigde bond, de CFDT, vindt weliswaar dat de acties moeten worden voortgezet, maar wil niet dat het land erdoor wordt lamgelegd.

'We zijn er op tegen het de mensen onmogelijk te maken zich te verplaatsen', zei CFDT-voorman Jean-Louis Malys.

undefined

Meer over