Franse reuzen-catamaran breekt records

Nauwelijks bekomen van de prestaties van de Fransman Michel Desjoyeux en de Engelse Ellen MacArthur in de Vendée Globe, staat de zeilwereld opnieuw verbaasd te knipperen met de ogen na de aankomst zaterdag in Marseille van de reusachtige catamaran Club-Med na een zeiltocht om de wereld in 62 dagen, 6...

Van onze verslaggever Roelf Ridderikhoff

'Onmogelijk' was enkele jaren geleden nog de algemene opinie. Het record dat de Fransman Olivier de Kersausson met zijn 27 meter lange trimaran indertijd op 71 dagen stelde, leek onaantastbaar. Evenals dat andere record, dat voor solozeilers, zoals dat door Desjoyeux, met in zijn kielzog de jonge Engelse, verbeterd werd van 105 (Christophe Auguin) tot 93 dagen voor de ronding van de aarde.

De Club-Med onder gezag van de Nieuw-Zeelander Grant Dalton is enorm met zijn 32 meter lengte. De langere waterlijn en de gigantische mast van 39 meter, goed voor een totaal zeiloppervlak van meer dan duizend vierkante meter hebben dit gevaarte over de oceanen gejaagd met een gemiddelde snelheid van bijna 19 knopen (37 kilometer per uur). Soms werden er snelheden gehaald die een auto niet zouden misstaan. Ook het record voor een etmaal werd gebroken en gebracht op 655 zeemijl, ruim 1200 kilometer.

Dikwijls voer het snelheidsmonster bij het afkruisen van de golven te hard met gevaar voor omslaan. Er moest dan geremd worden. De ongewone krachten die dan in het spel zijn, hebben de bemanningsleden zonder veel schade kunnen beheersen.

Daarbij heeft de Club-Med ook veel geluk gehad met het weer. In de zuidelijke oceaan kon tot Kaap Hoorn volop worden geprofiteerd van een reeks van depressies. Iets wat hun directe tegenstander, Loïck Peyron met de Innovation Explorer moest missen. Niettemin wist de Franse schipper de achtervolging uitstekend vol te houden en benaderde de uiteindelijke winnaar in de Atlantische Oceaan tot op enkele dagen.

Beide schepen zijn ontworpen door de Fransman Gilles Ollier en gebouwd in Cherbourg in een serie van drie. Het derde schip, Team Adventure, wordt geschipperd door de Amerikaan Cam Lewis, en ligt ruim een week achter. Verder zijn er zijn nog twee catamarans in de race. De Waha-Polpharma van de Pool Roman Patzke verkeert nog in de buurt van Kaap Hoorn. De rij wordt gesloten door de Engelsman Tony Bullimore met Team Legato, de verbouwde Enza waarmee Sir Peter Blake in 1994 het record op 74 dagen bracht.

Oorspronkelijk zouden er zeven catamarans starten, het werden er zes. De met twaalf miljoen gulden door Philips gesponsorde revolutionaire 'cat' van Pete Goss, voorzien van twee masten naast elkaar, liep bij het proefvaren te veel schade op. Averij was ook de oorzaak dat miljardair/avonturier Steve Fosset met zijn PlayStation al vlak na de start op 1 januari in Barcelona moest afhaken.

Meer over