NIEUWSavondklok franse stadsregio’s

Franse regering voert in negen stadsregio’s een avondklok in

In negen Franse stadsregio’s mogen de inwoners vanaf komende zaterdag tussen negen uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends niet meer op straat komen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron bekendgemaakt in interview op de Franse televisie.

Volgens president Macron moet de avondklok de verspreiding van het virus terugdringen zonder de economie onnodig hard te raken. Beeld AFP
Volgens president Macron moet de avondklok de verspreiding van het virus terugdringen zonder de economie onnodig hard te raken.Beeld AFP

De avondklok gaat gelden in Île-de-France (de regio rondom Parijs) en in de agglomeraties van Lyon, Marseille en buurstad Aix-en-Provence, Lille, Grenoble, Toulouse, Saint-Etienne, Rouen en Montpellier. De avondklok zal tenminste vier weken duren. Wat Macron betreft worden dat er zes, mits het parlement daarmee akkoord gaat.

Eerder op de dag werd al bekend dat Frankrijk opnieuw de gezondheidsnoodtoestand gaat uitroepen. Dat biedt de regering de juridische basis om verregaande maatregelen als lokale lockdowns van het ene op het andere moment in te voeren. Tijdens de eerste golf gold die noodtoestand ook.

Volgens Macron moet de avondklok de verspreiding van het virus terugdringen zonder de economie onnodig hard te raken. Universiteiten en scholen blijven fysiek geopend voor studenten en leerlingen. Thuiswerken wordt aangemoedigd, maar niet verplicht. Ook komt er vooralsnog geen horeca- of winkelsluiting en wordt het reizen van het ene naar het andere departement niet verboden – ook niet tijdens de naderende herfstvakantie. In het voorjaar werden dat soort economisch zeer ontwrichtende maatregelen wel genomen.

Verschrikkelijke opofferingen

Dit keer zet de Franse regering vooral in op de beperking van sociale contacten in de privésfeer. ‘De beheersing van deze pandemie is wreed’, zei Macron, omdat juist ‘de momenten van gezelligheid’ moeten worden ingeperkt in een poging het virus in te dammen. ‘Onze privécontacten zijn het gevaarlijkst’, aldus de president. Hij richtte zich in het bijzonder tot de jongeren, die ‘verschrikkelijke opofferingen’ moeten doen. ‘Het is zwaar om twintig te zijn in 2020.’

In de steden waar de avondklok wordt ingevoerd komt een uitzondering voor mensen die voor hun werk de deur uit moeten na negen uur ’s avonds, en voor noodgevallen zoals ziekenhuisbezoek. Wie niet over zo’n geldige reden beschikt kan een boete van 135 euro krijgen.

De horeca, bioscopen en theaters in de steden waar het om gaat moeten vanaf zaterdag iedere avond om negen uur gesloten zijn. De regering gaat de financiële schade van bedrijven in die getroffen sectoren deels compenseren. Macron zei daarnaast te hopen dat theaters en bioscopen hun voorstellingen eerder zullen laten beginnen.

In een poging draagvlak voor de maatregelen te creëren wees de Franse president erop dat ook andere Europese landen de voorbije dagen drastische beperkingen hebben ingevoerd. Macron noemde Nederland als één van de voorbeelden. ‘Een hele zorgwekkende situatie, met relatief zelfs meer besmettingen dan hier’, zei hij over de Nederlandse coronacrisis.

Lees ook

OMT-voorzitter Van Dissel: wellicht Kerstdagen in lockdown
Nederland moet zich opmaken voor een taaie strijd tegen covid-19. Het duurt ‘tot december en misschien tot januari’ voordat de huidige opleving van het virus is bedwongen en we terug zijn op een veilig risiconiveau.

Treurig ‘happy hour’: cafés doen tapbier nog snel in de uitverkoop, maar nergens is het feest
Cafés door heel het land bieden hun klanten woensdag op de laatste kroegavond het tapbier met fikse kortingen aan. Roos, een van de barvrouwen van café Bakker in Tilburg, windt er geen doekjes om. ‘We doen alle tapbier voor de halve prijs.’

Meer over