Franse rechter geeft twee Engelse supporters maandenlange celstraf

Twee Engelse mannen zijn maandag in Marseille tot celstraffen van twee en drie maanden veroordeeld wegens hun rol bij de geweldplegingen in de Franse havenstad rond de opening van het Europees kampioenschap voetbal. Beiden mogen na hun celstraf twee jaar lang Frankrijk niet in.

Een man wordt gepakt in Marseille door een agent in burger. Beeld ap
Een man wordt gepakt in Marseille door een agent in burger.Beeld ap

Een van de twee veroordeelden, een twintigjarige kok, verklaarde geen hooligan te zijn en enkel op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn geweest.

Hij kreeg twee maanden cel. Marseille was al voor opening van het EK vrijdag in Parijs het toneel van geweld tussen hooligans uit Rusland en uit Engeland.

'Zo'n 150 speciaal getrainde Russische hooligans zijn verantwoordelijk voor het geweld dat afgelopen weekend voor, tijdens en na de EK-wedstrijd tussen Rusland en Engeland in de Franse stad Marseille uitbrak. Dat zegt de Franse openbaar aanklager Brice Robin.

'Deze 150 Russische supporters zijn in werkelijkheid hooligans', vertelde de aanklager tijdens een persconferentie. 'Deze mensen waren goed voorbereid om extreem snel en extreem gewelddadig te werk te gaan. Dit zijn zeer goed opgeleide mensen.'

De Russische 'ultra's' zijn goed getraind en drinken nauwelijks. 'Het zijn harde jongens, die vechten als een sport beschouwen', zegt de Franse hooliganexpert Ronan Evain vandaag in de Volkskrant. Als commando's gingen ze de Engelse supporters te lijf.

In de aanloop naar de EK-wedstrijd werd Marseille dagenlang geteisterd door voetbalrellen tussen hooligans uit voornamelijk Rusland en Engeland.

Ongeveer 35 mensen raakten gewond, onder hen liggen vier in ernstige toestand in het ziekenhuis. 'Bijna alle gewonden zijn Britten', aldus Robin. Slechts twee Russen zijn gearresteerd.

Zes Britten, een Oostenrijkse en drie Fransen worden maandagmiddag in Marseille berecht, onder de arrestanten is een zestienjarige Brit.

Frankrijk beantwoordt rellen alcoholverbod

Frankrijk wil het EK voetbal droogleggen. Aan de vooravond en op de dag van de wedstrijd zal geen alcohol worden verkocht op risicolocaties.

Diskwalificatie bij nieuwe rellen

Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA dreigt Engeland en Rusland te diskwalificeren op het EK als hun supporters zich nog een keer misdragen. Dat signaal gaf het UEFA-bestuur zondag af.

Na de late gelijkmaker van Rusland zondag probeerde een groep Russen achter een van de doelen een stadionvak met Engelse supporters binnen te dringen. Ze smeten met alles wat los en vast zat en braken door een kordon van stewards. Engelse supporters, onder wie een stel kinderen, vluchtten in paniek.

De FIFA heeft de ongeregeldheden veroordeeld en spreekt over 'idiote relschoppers die niets met voetbal en echte fans te maken hebben.' De tuchtcommissie van de UEFA heeft de Russische bond officieel aangeklaagd. Russen staken zaterdag ook vuurwerk af in het stadion en maakten zich schuldig aan racistisch gedrag.

Onder de Russische fans bevonden zich onder meer de Orel Butchers, de gewelddadigste supporters van Lokomotiv Moskou. Rusland werd bij de vorige editie van het EK ook al berispt, en moet om die reden vrezen voor een zwaardere straf dan Engeland.

Een Russische supporter zondag in het stadion in Marseille. Beeld ap
Een Russische supporter zondag in het stadion in Marseille.Beeld ap

Oproep aan Engelse fans: gedraag je!

Ondertussen hebben de Britse bondscoach Roy Hodgson en aanvoerder Wayne Rooney de Engelse voetbalfans maandag opgeroepen zich toch vooral te gedragen op het EK.

'We zijn heel bezorgd over de dreiging die boven ons hoofd hangt', zei Hodgson in een filmpje dat door de Engelse bond FA werd verspreid, gericht aan de fans. 'We hebben hard gewerkt om hier te komen en willen dolgraag op het EK blijven. We waarderen jullie steun bij de wedstrijden zeer, maar we roepen jullie ook op om uit de problemen te blijven. Zorg ervoor dat het dreigement niet uitgevoerd zal worden!'

Engeland speelt donderdag in Lens tegen Wales. 'Ik wil de fans zonder kaartje vragen thuis te blijven', aldus Rooney. 'Voor de supporters die wel een kaartje hebben: zorg dat je veilig bent en gebruik je verstand. En ga door met die geweldige steun aan ons.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over