Franse premier: er zit limiet aan opvang vluchtelingen

De Europese Unie moet duidelijk zeggen dat het 'niet meer mogelijk' is om zoveel asielzoekers op het eigen grondgebied op te vangen. Voor de Syrische oorlogsvluchtelingen moet in de buurlanden naar een oplossing worden gezocht, zo heeft de Franse premier Manuel Valls verklaard.

De Franse premier Manuel Valls. Beeld afp
De Franse premier Manuel Valls.Beeld afp

'We kunnen niet nog meer vluchtelingen in Europa opvangen, dat is niet mogelijk', zo wordt de sociaaldemocratische premier geciteerd door de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

In de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs pleit Frankrijk voor een stevigere controle van de Europese grenzen. Parijs is daarnaast ook voorstander van een PNR-systeem (passenger name records), waarmee de passagierslijsten van internationale hogesnelheidstreinen en Europese vluchten gecontroleerd kunnen worden.

Euro-Turkse top
'De controle van de buitengrenzen van de Europese Unie is essentieel voor de toekomst van de EU. Als we dat niet doen, dan hebben de mensen al snel genoeg van Europa', aldus Valls. 'Europa moet oplossingen vinden waardoor de migranten in de buurlanden van Syrië opgevangen kunnen worden.'

Komende zondag vindt in Brussel een Europees-Turkse top plaats over de vluchtelingencrisis. Er ligt een plan van de Europese Commissie op tafel waarbij Turkije 3 miljard euro krijgt voor de de opvang van vluchtelingen op het eigen grondgebied.

Momenteel wordt het overgrote deel van Syrische vluchtelingen al opgevangen in buurlanden van Syrië, zoals Turkije, Libanon en Jordanië.

undefined

Meer over