Franse politie demonstreert tegen 'haat tegen smerissen'

Op de Place de la République in Parijs wordt vrijwel elke dag gedemonstreerd, onder het wakend oog van de politie. Gisteren waren de rollen omgedraaid: de politie demonstreerde zelf, tegen het geweld van radicale demonstranten. De afgelopen maanden zijn meer dan 350 politiemensen gewond geraakt bij de protesten tegen de omstreden arbeidswet van de Franse regering. De haine anti-flic, 'de haat tegen de smerissen', moet stoppen, vinden de agenten.

Peter Giesen
In Parijs staan woensdag demonstrerende agenten tegenover actievoerders. De partijen verwijten elkaar gewelddadig optreden. Beeld reuters
In Parijs staan woensdag demonstrerende agenten tegenover actievoerders. De partijen verwijten elkaar gewelddadig optreden.Beeld reuters

De Parijse politieman Pascal (36) heeft een gebroken wervel, stukgeslagen tanden en een geperforeerd trommelvlies. Op 28 april werd hij in elkaar geslagen bij een demonstratie op de Place de la Nation. 'Ik werd bekogeld met flessen, stenen en andere projectielen. Daarna kreeg ik klappen op mijn hoofd en lichaam. Ik verloor het bewustzijn en ben ontzet door collega's. Die vertelden dat er nog steeds met dingen werd gegooid toen ik weggesleept werd', zegt hij. 'Ik was bang dat ik doodging, het leek wel een executie.'

Zo zijn er meer verhalen. In Nantes werd een politiecommandant ten val gebracht. Zijn helm werd afgerukt en hij werd met een ijzeren staaf op zijn hoofd geslagen.

Op zichzelf is het protest tegen de arbeidswet voor Franse begrippen tamelijk mild. Dinsdag demonstreerden 68 duizend mensen - meer dan de 43 duizend van vorige week, maar veel minder dan de 139 duizend die op 31 maart de straat op trokken. Het is vooral veel minder dan in 1995 en 2006, toen miljoenen Fransen demonstreerden tegen de hervorming van de verzorgingsstaat.

Maar in de marge van dit protest voeren honderden autonomen een keiharde strijd. Ze dragen helmen, bivakmutsen of gasmaskers. Ze gooien met stenen, flessen en molotovcocktails, maar er zijn ook harpoenen aangetroffen en jeu-de-boulesballen met scherpe stekels. Op hun beurt verwijten deze activisten de politie overmatig geweld. In Rennes raakte een demonstrant een oog kwijt toen hij werd getroffen door een rubberen kogel. De Franse tegenhanger van de rijksrecherche onderzoekt dertig gevallen van politiegeweld.

Hollande moet ruggengraat tonen in strijd om ontslagrecht

Het is te hopen dat president Hollande de versoepeling van het ontslagrecht overeind weet te houden. Lees hier de analyse.

'Gebraden kippen'

Een tegendemonstratie van het collectief Urgence, Notre Police Assassine ('Noodsituatie, onze politie moordt') werd gisteren verboden. Toch kwam het tot incidenten. Vlak bij de Place de la République werd een politieauto tot stoppen gedwongen door zo'n vijftien activisten. Daarna kreeg de auto een molotovcocktail door de achterruit kreeg en brandde uit. Er werd een kartonnen bordje voor geplaatst: Poulets rôtis, gebraden kippen, verwijzend naar een gerecht én naar een bargoens woord voor politieman, poulet.

Volgens de politievakbonden zijn de ordetroepen overbelast door de noodtoestand, de dreiging van terrorisme, de protesten tegen de arbeidswet en de jungle in Calais. Daardoor zijn agenten vermoeid of moeten onervaren krachten gecompliceerde rellen zien te beheersen. Bovendien zijn de autoriteiten te voorzichtig, vinden de bonden. 'De regering leeft met het spookbeeld van een nieuwe affaire-Malik Oussekine', zei vakbondsman Patrice Ribeiro, verwijzend naar een demonstrant die in 1986 door de politie werd gedood. Daardoor kan de politie te weinig materieel inzetten, stellen de bonden. Zo mag in Parijs geen waterkanon worden gebruikt.

Aanvullingen en verbeteringen: in een eerdere versie van dit artikel stond in een verslag van een aanval op een politieauto in Parijs: 'De agenten moesten uitstappen, waarna de auto een molotovcocktail door de achterruit kreeg en uitbrandde.' Uit beelden is gebleken dat de brandbom in de auto werd gegooid toen de agenten er nog in zaten.

Meer over