Franse politie arresteert zes ETA-leden

De Franse politie heeft dinsdagochtend in Parijs zes leden van de Baskische terroristische organisatie ETA gearresteerd. De grootste 'vis' onder de arrestanten is Javier Arizcuren Ruiz, die verantwoordelijk zou zijn voor het militaire apparaat van de ETA en daarmee de leider van de commando's die in Spanje moorden en bomaanslagen...

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een zware slag die de ETA is toegebracht. Het was de eerste grote anti-terroristische operatie sinds de ETA in september vorig jaar aankondigde het geweld voor onbepaalde tijd te beëindigen.

Arizcuren, alias Kantauri, zit in de ETA-hiërarchie pal onder de uit twee man bestaande top. Dat die zich eveneens in Frankrijk bevindt, staat volgens de Spaanse autoriteiten vast. Arizcurren vormde de directe band tussen de top en de terroristen die georganiseerd zijn in commando-eenheden. Maandagavond had hij een bijeenkomst met vijf andere terroristen in een Parijs café. De volgende ochtend werden zij gearresteerd. Hoewel zij allen gewapend waren, boden ze geen weerstand.

Arizcuren is zowel in Spanje als in Frankrijk bij verstek veroordeeld. In Frankrijk, waar hij in 1987 naar toe vluchtte, moet hij een straf van achttien jaar uitzitten. Volgens Madrid heeft hij aan zeker tien moordaanslagen actief deelgenomen. Hij was ook de leider van de groep die in 1995 in Palma de Mallorca een aanslag op koning Juan Carlos voorbreidde.

De Spaanse regering en de socialistische oppositie menen dat de arrestaties geen gevolgen zullen hebben voor het vredesproces in Baskenland. 'Als het vredesproces mislukt is dat enkel en alleen de schuld van de ETA', verklaarde premier Aznar, die toevallig dinsdag in Parijs was voor een ontmoeting met zijn collega Jospin. 'Ik wil vrede, maar zij willen onafhankelijkheid. Dat is iets anders.'

Alleen de Baskische Nationalistische Partij (PNV), de grootste regeringspartij in Baskenland, toonde zich verbolgen over de politieactie. Voor woordvoerder Anasagasti vormen de arrestaties een bewijs dat de wil om een einde aan het geweld te maken, slechts aan één kant aanwezig is: 'Minister Oreja van Binnenlandse Zaken heeft geen bestand afgekondigd. Dat heb ik al eerder gezegd en dat wordt nu weer bewezen.'

De onvrede van de Baskische nationalisten is verder vergroot door de beslissing van superrechter Garzón om een bekende Baskische journalist te laten arresteren. Het gaat om Pepe Rei, de chef van de onderzoeksredactie van de krant Egin die vorig jaar op last van de rechter is gesloten vanwege haar banden met de ETA.

Bij het doorzoeken van het redactielokaal nam de politie onder meer de computer van Rei in beslag. De informatie op de harde schijf heeft niets te maken met het voorbereiden van artikelen voor de krant, maar alles met het opstellen van rapporten voor de leiding van de ETA, aldus Garzón.

Meer over