Franse politie arresteert twee hoogste leiders ETA in Bayonne

Madrid/Parijs De Franse politie heeft de Baskische afscheidingsbeweging ETA donderdag een grote slag toegebracht. In de zuidwestelijke stad Bayonne pakte een speciaal team vijf ETA-leden op, onder wie de hoogste militaire leider ....

Reuters en AP

Volgens de Spaanse autoriteiten stond Mikel Kabikoitz Carrera Sarobe, ook wel bekend als Ata, aan het hoofd van de terreurorganisatie sinds de arrestatie van zijn voorganger Ibon Gogeaskoetxea in februari dit jaar.

‘Hij is momenteel de hoogste leider van de ETA. Hij was verantwoordelijk voor de militaire tak en had dus de leiding over de commando-eenheden’, zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Volgens de minister was ETA-leider Sarobe onder meer initiator van de bomaanslag vorige zomer op het eiland Mallorca, waarbij twee politieagenten omkwamen.

Bij de inval in het appartement waar de ETA-leden zich schuil hielden, vond de politie ook een hoeveelheid wapens. ETA-leden wijken vaak uit naar het zuiden van Frankrijk, een gebied waarop de Baskische separatisten ook aanspraken maken.

De Baskische afscheidingsbeweging wordt ervan verdacht dat zij achter de moord op een Franse politieagent, Jean-Serge Nérin, zat. Na de moord op Nérin, die in maart werd doodgeschoten, zwoer president Nicolas Sarkozy dat hij alle ETA-cellen in Frankrijk zou oprollen.

Bij de operatie pakte de politie ook de tweede man van de ETA op, Arkaitz Aguirregabiria del Barrio. Volgens ooggetuigen was hij aanwezig bij de moord op politieman Nerin.

Het is de zesde keer in twee jaar dat de politie erin slaagt de terreurorganisatie te onthoofden. Alleen dit jaar al hebben de Franse en Spaanse politie al vijftig ETA-leden gearresteerd. Volgens Pérez Rubalcaba zal de klap voor de ETA ditmaal extra hard aankomen, omdat ook de nummer twee van de organisatie is opgepakt.

De ETA is al ruim vijftig jaar actief en heeft in die tijd ongeveer 850 mensen vermoord. In 2006 kondigde de organisatie een bestand af. Maar de ETA hervatte de aanslagen al snel, toen duidelijk werd dat de onderhandelingen met de regering van premier Zapatero op niets uitliepen.

Meer over